Belediye işçilerinden 1 Mayıs eylemleri

İstanbul’da Maltepe Belediyesi temizlik işçileri, İzmir’de ise Gündoğdu Meydanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık tesisinde 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Nisan 2022
  • 15:44

Genel-İş Sendikası örgütlü olduğu işyerlerinde 1 Mayıs eylemlerine başladı. İstanbul’da Maltepe Belediyesi işçileri temizlik işleri şantiyesinde 1 Mayıs’a çağrı eylemi yaptı. İzmir'de Genel-İş 2 ve 3 No'lu Şubeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık tesisinde 1 Mayıs eyleminde "Sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs" dedi. İzmir’de belediye işçileri Gündoğdu Meydanı’nda da sabah saatlerinde açıklama yaptı.

Maltepe Belediyesi işçileri 1 Mayıs'a çağrı yaptı

İstanbul Maltepe Belediyesi işçileri örgütlü oldukları DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube tarafından hazırlanan bildiriyle temizlik işleri şantiyesinde 1 Mayıs'a çağrı eylemi yaptı. Eylemde konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Ali Sönmez toplu sözleşme sürecinin yaklaştığını bu süreçte işçilerle beraber bir toplu sözleşme taslağı hazırlamak istediklerini vurgulayarak "1 Mayıs'ta kendi taleplerimizi hükümet ve patronlar tarafından görünür olmasını sağlamamız lazım. 1 Mayıs'ı toplu sözleşme mücadelesinin başlangıcı olarak görmemiz lazım" dedi.

Ardından Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Mali Sekreteri Cihan Demir bildiriyi okudu. ! Mayıs mitingine katılım çağrısı yapan Demir taleplerini şöyle sıraladı:

"Sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir iş istiyoruz. Sendikal hak ve özgürlükler önündeki engeller kalksın istiyoruz. Hukukun üstünlüğü, adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Gelir adaleti, güvenceli iş, özgür toplu sözleşme hakkı ve örgütlenme özgürlüğü istiyoruz. Belediye işçileri kamu işçisidir. Ayrımcılık son bulsun haklarımız verilsin istiyoruz. Kadro ve ilave tediye hakkımızı istiyoruz! Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılmasını istiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Kamusal, nitelikli, parasız ve erişilebilir sağlık ve eğitim istiyoruz. Savaşsız, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz. 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi yasası uygulansın istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. ILO’nun işyerinde şiddete karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın istiyoruz. Doğanın talanına son verilsin istiyoruz. Hukuksuz olarak işinden edilenler işlerine geri dönsün istiyoruz. Çocuk işçiliğine son verilsin istiyoruz!"

Katı atık işçileri: Sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs

Genel-İş İzmir 2 ve 3 No’lu Şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık tesisinde 1 Mayıs açıklaması yaptı. “Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor hayatı örgütlüyoruz. Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açan işçiler adına açıklamayı okuyan Perihan Can, zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı tüm işçileri 1 Mayıs’ta alanlarda olacağını söyledi.

Can açıklamanın devamında şunları dedi:

 “Derinleştiren yoksulluğa iğneden ipliğe her gün yapılan zamlara karşı, insanca bir yaşam için 1 Mayıs'ta alanlara davet ediyoruz. Sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs” 

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, pandeminin faturasının işçilere emekçilere yıkıldığını söyledi.

Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral ise, “Emekçilere karşı yapılan bu haksızlıklara karşı taleplerimizi haykırmak için alanlarda olacağız” dedi. 

***

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İZSU Menemen işçileri de işyeri önünde 1 Mayıs’ı kutladı. İşçiler adına basın metnini okuyan işyeri komitesinden Salih Kanal şunları dedi:

“Tüm dünya işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı 2022'de savaş, salgın ve krizin faturasının yıkıcı sonuçlarıyla karşılıyoruz. Derinleştiren yoksulluğa iğneden ipliğe her gün yapılan zamlara karşı, insanca bir yaşam için 1 Mayıs'ta alanlara davet ediyoruz.”