Bursa'da "Kriz ve işçi sınıfı" söyleşisi

Metal İşçileri Birliği ve Emeğin Kurtuluşu 6 Ekim Pazar günü Bursa’da "Kriz ve işçi sınıfı" başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye metal ve tekstil sektöründen işçiler katıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 15:30

Metal İşçileri Birliği ve Emeğin Kurtuluşu 6 Ekim Pazar günü Bursa’da "Kriz ve işçi sınıfı" başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye metal ve tekstil sektöründen işçiler katıldı.

Söyleşi “Bütünlüğü içinde kapitalizmin krizi ve sınıf mücadelesi” başlıklı, emeğin kurtuluşu adına yapılan sunum ile başladı.

Sunumda kapitalizmin sadece iktisadi değil çok yönlü bir kriz yaşadığı vurgulandı, siyasal kriz, sosyal ve iktisadi kriz olguları ele alındı. Kapitalizmin bundan önce yaşadığı iktisadi krizler ve sonuçları üzerinde duruldu, ardından yaşanan krizin evrensel boyutuna dikkat çekilerek bu sefer kapitalistlerin işinin her zamankinden zor olduğu belirtildi.

Krizin Türkiye’ye yansımaları ve sınıf hareketinin mevcut durumu üzerine yapılan vurgularda ise düzen partilerinin ve sendikaların krize karşı yaklaşımları ele alınarak çözümün işçi sınıfının bağımsız eyleminde ve örgütlenmesinde olduğuna işaret edildi.

 Konuşmacı bugün bu kapsamda yapılması gerekenleri ise 5 temel başlık altında topladı:

-Ortaya çıkan her direniş ve mücadele arayışıyla dayanışma içinde olmak, bu mücadelelerin sesini toplam sınıf kitlesine taşımak.    

-Mevcut öfke ve tepkiyi derinleştirmek, ona eylemli biçimler kazandırmak ve örgütlü bir hale getirmek. İş yeri komiteleri, sektör ve havza meclisleri, birlikler gibi örgütlenmeleri bulunduğumuz her alanda inşa etmek.

-Değişik mücadele arayışlarının birleşebileceği ve sınıfın toplamına güven verecek bir mücadele odağı yaratmak.

-Yalnız ekonomik haklar için değil bunun ayrılmaz parçası olarak demokratik hak ve özgürlükler içinde mücadele etmek.

- Düzen siyasetinin ikide bir ürettiği suni gündemlere prim vermemek, her türlü siyasal soruna kendi içinde değil sınıf çıkarlarımız ve temel sınıfsal ilkeler üzerinden bakmak. 

Kürt sorunu, emperyalist savaş gibi konulara da değinen konuşmacı sunumunu "Bugün için en önemli şey nedir derseniz kararlı olmak, bedel ödemeyi göze almaktır" derim. Zira bunları göze almadan kazanamayız" sözleriyle bitirdi.

Ara verilmesinin ardından değişik sektörlerden işçiler söz alarak hem kendi sorunlarını anlatırlar hem de süregiden krize karşı mücadele konusunda görüşlerini dile getirdiler. 

Uzun çalışma saatleri, fazla mesailer ve bunun işçiler üzerindeki etkisi, bir araya gelmenin ve örgütlenmenin sorunları, güven ilişkisi, sol siyasal yapılar içindeki rekabet ve bunun sınıf mücadelesine olan bozucu etkisi ikinci bölümde tartışılan konular oldu.

Kızıl Bayrak / Bursa