Üniversiteler kadın cinayetlerine karşı ayakta!

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in katledilmesi üniversitelerde yapılan kitlesel eylemlerle protesto edildi. Eylemlerde “Yasta değil isyandayız!” şiarı yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Ekim 2024
  • 19:00

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in katledilmesi üniversitelerde yapılan kitlesel eylemlerle protesto edildi. Öte yandan siyah giyen kadın ve erkek öğrenciler cinayete tepki gösterdi.

İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri “Cezasızlık kadınları öldürüyor! Eşit, şiddetsiz ve güvenli bir yaşam istiyoruz!” pankartı ve dövizlerle yürüyüş yaptı.

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi öğrencileri oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler adına yapılan açıklamada şunlar denildi:

“Kadın cinayetlerinin önlenmesi için acilen etkin bir politika geliştirilmelidir. Devlet yaşam hakkındaki sorumluluğunu yerine getirmelidir. Son olarak gerçekleşen olayların bir daha gerçekleşmemesi için önlem alınmasını talep ediyoruz.”

Ayşenur Halil’in öğrenci olduğu Medipol Üniversitesi öğrencileri de eylem yaptı. Ellerinde dövizlerle oturma eylemi yapan öğrenciler “Hak, hukuk, adalet!” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganları attı. Okulun duvarına “Kadına ve çocuğa dokunma!” yazılı pankart asıldı. Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, “Sorumluluk hissedip acımızı haykırmak istedik. Dileriz ki asıl yetkiyi elinde bulunduranlar artık bir sorumluluk hissedip harekete geçerler” denildi. 

Dersim’de Munzur Üniversitesi öğrencileri yemekhanede eylem yaptı. Alkış, zılgıt ve “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla yemekhaneye gelen öğrenciler burada açıklama yaptı. ÖGB’nin eylemi engellemeye çalışsa da öğrenciler “Kadın katillerinden, onları aklayanlardan hesap soracağız. İsyanımızın ateşi tüm karanlık sokakları aydınlatacak” dedi. Polis ve ÖGB’nin engelleme girişimine rağmen açıklamayı yapan öğrenciler Dersim Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’nda yapılacak yürüyüşe çağrılarını yineleyerek eylemi sonlandırdı.

Galatasaray Üniversitesi öğrenci kulüp ve toplulukları ortak eylem düzenledi. Kulüp ve toplulukların yazdığı ortak açıklamada kadına şiddetin, işlenen cinayetlerin münferit olmadığının altı çizildi. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, 6284 sayılı yasanın hedefe konması, cinayetlerin sebebini faillere değil kadınlara yönelten sisteme vurgu yapıldı ve düzeni değiştirme sorumluluğumu sözü verildi. Bildiri okunduktan sonra “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz!” sloganları atıldı.

Yeditepe Üniversitesi öğrencileri Rektörlük binası önünde eylem yaptı. Eylemde iktidarın kadın düşmanı politikaları teşhir edilerek “Kadın cinayetleri politiktir” denildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Bomonti kampüsünde yapılan eylemde “Katledilen kadınlar isyanımızdır” ve “Tüm kadınlar özgür olana dek biz de özgür değiliz!” yazılı pankartlar taşındı. Sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Yürüyüşte “Buradayız, çünkü bir gece kaybedilmek istemiyoruz, çünkü kampüste sokakta ve evde güvende hissetmek istiyoruz” denildi.

İstanbul Beykoz’da bulunan Türk Alman Üniversitesi öğrencileri de ellerinde dövizlerle yürüyüş yaptı. Yürüyüşte “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Kuzey Kampüste toplandı ve Güney Kampüse yürümek istedi. 

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri siyah giyinerek yürüyüş yaptı. Eylemde “Toplumsal çürüme değil sosyal dönüşüm şart” pankartı taşındı.