DEV TEKSTİL GMYK sonuç metni…

“Krizin faturasını ödemeyi reddedelim, baskılara geçit vermeyelim!”

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası 2024 yılı GMYK toplantısının ardından sonuç metnini yayınladı ve “Krizin faturasını ödemeyi reddedelim, baskılara geçit vermeyelim!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Ekim 2024
  • 20:30

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak 2024 yılı GMYK toplantımızı gerçekleştirdik. Ülke ve dünyayı saran ekonomik, siyasal krizi değerlendirirken, yine dünyayı saran savaş ve saldırganlık politikalarına karşı da sendikamızın politikalarını tartıştık. Geçmiş dönemlerde yaptığımız pratik faaliyetlere dair deneyim aktarımlarında bulunduk. Önümüzdeki süreci örgütlemek için yeni planlamalarımızı yaptık.

Krizin faturasını en ağır şekilde ödemeye devam ediyoruz. Bir yandan çoktan açlık sınırının altında kalan ücretler, ağır, güvencesiz çalışma koşulları bir yandan yaşam koşullarının zorluğu belimizi bükmeye devam ediyor. Yeni açıklanan Orta Vadeli Program ile ekonomik saldırılar artarken çalışma koşullarında yapılması planlanan değişiklikler ile de zaten pamuk ipliğine bağlı güvenceli çalışma tamamen ortadan kalkacak. Krizin faturasını reddedecek ve birleşik kitlesel mücadele için örgütlenme çalışmalarını güçlendireceğiz.

Ekonomik saldırıların yanı sıra devam eden savaş ve saldırganlık başta Ukrayna ve Filistin olmak üzere süren kirli savaş ve bunun biz işçilere yansıması sürüyor. Ortadoğu kan gölüne dönerken, ırkçılık, şovenizm, göçmen karşıtlığı da artıyor. Savaşın kanlı bütçesinin yükü omuzlarımıza biniyor. İnsanlar katlediliyor, yerlerinden yurtlarından ediliyor. Kirli savaş ve saldırganlığa, işgale karşı halkların kardeşliğini dillendirmeye devam edeceğiz.

Filistin halkının üzerine bombalar yağarken sahte gözyaşları döken iktidar, İsrail’le askeri, ticari ilişkileri sürdürüyor. Askeri, ticari vb. tüm ilişkilerin kesilmesi ve gerçek kardeşliğin sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Gerçek düşmanımız olan sömürü düzeni ve sermaye iktidarı için ucuz işgücü bizler için ise sınıf kardeşi olan göçmen işçilerin savaşla ucuz işçilik arasında kalan yaşamları iktidarın ve sermayedarların insafına kalmış durumda. İşçilerin birlik ve kardeşliğini her alanda savunmaya devam edeceğiz.

Ülkede ve dünyada yaşanan çürüme, yozlaşma, çeteleşme, gericileşme fabrikada aynı bantı, makineyi paylaştığımız sınıf kardeşlerimizle aramızdaki güvensizliği artırmaktan, dayanışmayı bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Düzen çürüyor, çürüdükçe çürütmeye devam ediyor. Biz bir tek kavga tanıyoruz, sınıf kavgası. Biz bir tek düşman tanıyoruz bizleri iliklerimize kadar sömüren sermaye düzeni. Bu konuda sınıfa karşı sınıf tutumunu sürdürecek, sömürü düzeninin her türlü gericiliğine karşı çıkacağız.

İşçilerin sendikasız, güvencesiz çalışması, en ufak bir hak arama mücadelesinin zor yoluyla bastırılması, işsizlikle ve aslından açlık ve yoksullukla sınanma hali bu gidişata dur demediğimiz sürece artarak devam edecek. Sermayedarlar sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için her türlü yola başvuruyor. Müftülüğünden valiliğine, polisinden jandarmasına direnen, hakkını arayan, sendikalaşan işçinin karşısından duruyorlar. Sınıfın örgütlenmesinin önündeki tüm engellere karşı çalışmalarımız sürecek. Haklarımıza, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Bugün sınıfın farklı bölüklerinde direnişler, eylemler, etkinlikler sürüyor. Bu eylem ve etkinlikleri en ileriye taşımak, dayanışmayı büyütmek bizlerin en önemli sorumlulukları arasında yer alıyor. 

Krizin faturasını en ağır şekilde ödeyen işçi kadınların yaşadıkları sorunlarda artıyor. Son dönem çalışan kadınların sayısında yaşanan azalmada gösteriyor ki kriz dönemi ilk kadınlar işten atılıyor ya da güvencesiz çalışmaya itiliyor. İşçi kadınlar hem cinsel hem de sınıfsal olarak yaşadıkları sorunları dillendirmeye ve örgütlenme çalışmalarına devam edeceğiz.

Kadın cinayetleri, çocuk istismarı, çocuk emeği sömürüsü dizginsiz sürüyor. Cezasızlık politikası, aileyi koruma adı altında kadın ve çocukların baskı altında tutulması gibi gerici politikalara karşı mücadelemiz ve bilgilendirme çalışmalarımız sürecek.  

Önümüzdeki dönemde sınıfı bekleyen tüm saldırılara karşı tabandan birliği oluşturacak, üretimden gelen gücü kullanacak bir sınıf hareketi yaratma çabasıyla süreci öreceğiz. Kampanya ve çalışmalarımızı krizin faturasını reddederken, uygulanan baskılara da geçit vermeden örgütlenme çalışmalarını sürdüreceğiz.

DEV TEKSTİL (Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası)

Ekim 2024