Aksa Tufanı yıldönümünde dayanışma eylemleri

7 Ekim 2023’te gerçekleştirilen Aska Tufanı hareketinin birinci yıldönümünde yaygın dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 08:00

 7 Ekim 2023’te gerçekleştirilen Aska Tufanı hareketinin birinci yıldönümünde yaygın dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. Dünyanın farklı kıtalarında pek çok ülkede sokaklara çıkan kitleler emperyalist/siyonist saldırganların soykırım savaşını protesto ettiler. Eylemlerde hem Filistin’le hem soykırım savaşının taşındığı Lübnan’la dayanışma şiarları yükseltildi. 

Yemen’de yüz binler sokaklara çıktı

Yemen’de Husiler önderliğindeki Sana hükümeti ve ordusu, Gazze ile dayanışma cephesi açarak, İsrail’e giden ya da oradan gelen gemilerin Kızıldeniz’den geçişine izin vermiyor. Hem ABD-İngiliz emperyalistleri hem siyonist rejimin saldırılarına maruz kalmasına rağmen tutumunu değiştirmeyen Sana hükümeti, son haftalarda siyonist hedeflere İHA’lar ve balistik füzelerle saldırılar düzenleyerek dayanışma çıtasını yükseltti. 

Milyonlarca Yemenli Husilerin Gazze ile dayanışma kararlarını destekliyor. Her cuma günü başkent Sana’da yüzbinler, bazen de milyonluk gösteriler yapılarak soykırım savaşı protesto ediliyor. Aksa Tufanı yıldönümünde ise Sana’da yapılan kitlesel gösterinin yanı sıra yüzden fazla kent ya da kasabada da kitlesel gösteriler gerçekleştirildi. 

“Kurtuluşa Doğru Tufan” şiarıyla gerçekleştirilen eylemlerde binlerce döviz ve Hasan Nasrallah, İsmail Haniye, Fuad Şükür gibi siyonistler tarafından katledilen direniş önderlerinin fotoğrafları taşındı. Emperyalist/siyonist saldırganları protesto eden Yemenliler, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla soykırım savaşının derhal durdurulmasını talep ettiler. Siyonist rejimle ilişkileri “normalleştiren” gerici Arap rejimlerini de protesto eden Yemenliler, Aksa Tufanı hareketinin bu gericilerin maskelerini paramparça ettiğini dile getirdiler. Eylemlerde hem yükseltilen şiarlar hem yapılan konuşmalarda direnen halkların zaferi kazanacağına duyulan mutlak inanç ve bu halklarla dayanışma kararlılığı dile getirildi. 

Fas’ın başkenti Rabat’ta kitlesel dayanışma eylemi

Pazar günü Fas’ın başkenti Rabat’ta sol/sosyalist partiler, sendikalar, ilerici demokratik kitle örgütleri tarafından kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Gençliğin ve kadınların katılımının belirgin olduğu eyleme, Fas’ın AKP’si ile bazı islamcı çevreler de katıldı.  

Rabat’ın ana caddelerinde uzun süren bir yürüyüş gerçekleştiren göstericiler Filistin ve Lübnan bayrakları taşıdı. Bir kısmı Filistin kefiyesi takı ya da gibi taşıdı. Yürüyüş boyunca ırkçı-siyonist rejimin Filistin ve Lübnan halklarına karşı işlediği suçları protesto eden sloganlar atıldı. 

“Filistin’in kurtuluşuna ve normalleşmenin yıkılmasına kadar Aksa Tufanı” şiarıyla düzenlenen eylemde Filistin ve Lübnan direnişleriyle dayanışma sloganları da yükseltildi. 

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da “Kurtuluşa doğru Aksa Tufanı” eylemi 

Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da cumartesi günü “Aksa Tufanı” operasyonunun birinci yıldönümünü anmak amacıyla kitlesel bir eylem düzenlendi. Gazze ve Lübnan'a destek amacıyla düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı.

“Filistin’le Dayanışma Kampanyası” tarafından düzenlenen eylemde, "İsrail"i soykırım ve ırkçılık yapmakla suçlayan pankartlar taşındı. Bazı göstericiler Filistin kefiyesi takarken, eylemde “Hepimiz Hamas'ız!”, "Siyonizm ırkçılıktır!” sloganları atıldı. 

Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma şiarlarını yükselten eylemciler, İsrail’in bu halklara karşı işlediği suçları protesto ettiler. 

Göstericiler, Güney Afrika'nın "İsrail"e karşı “Gazze'de soykırım yapmak” suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na açtığı davaya desteklerini dile getirdiler. Yanı sıra Yasama Konseyi'ne (Parlamento) bir muhtıra sunan eylemciler hükümeti, "İsrail"i boykot etme gibi önlemlere izin veren 1973 Birleşmiş Milletler Apartheid Sözleşmesi'ni uygulamaya çağırdı.