Hekimlerden Sağlık Bakanlığı’na tepki

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, Sağlık Bakanlığı’nın “normal doğum” videosunun tıbbi etik kurallara uygun olmadığını belirterek tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ekim 2024
  • 20:30

Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğumlara karşı “Sağlıklı olan normal doğumdur” temalı bir kamu spotu yayınladı. “Annecim Başardık” başlığıyla yayınlanan video tepkilere neden oldu.

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu videonun tıbbi etik kuralara uygun olmadığına işaret ederek “video geri çekilmelidir” çağrısı yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“‘Normal Doğum Eylem Planı’ ve bu kapsamda hazırlanan videoda işaret edilen doğumun normal ve sezaryen doğum olarak sınıflanmasını tıbbi etik kurallara uygun bulmuyoruz. Doğru endikasyonlarla belirlenen sezaryen doğumların da vajinal doğum kadar ‘normal’ olduğunu biliyor, sezaryen doğum yapan annelerin başarısız, bebekleri ile bağ kuramayacak gibi gösterildiği videonun geri çekilmesini talep ediyoruz.”

“Sezaryen doğumlardaki artışın nedeni sağlık sistemindeki piyasalaşmadır”

Açıklamanın devamında Sezaryen oranlarının yüksek olmasının en temel nedeni, hekim veya hasta tercihleri değil vajinal doğum için gerekli destek mekanizmalarını kapsayan sağlık politikalarının üretilemiyor olmasıdır” denilerek şunlar ifade edildi:

“Vajinal doğuma bağlı komplikasyonlarda, kadın doğum hekimlerinin malpraktis davaları, şikayetler ve şiddetin her türüne karşı açık hedef haline getirilmeleri de sezaryen oranlarındaki artışların önemli bir nedenidir. Gerek birinci basamak sağlık hizmetlerinde gerekse hastanelerde kışkırtılmış sağlık talebine yol açan politikalar sonucu artan poliklinik yükü ile koruyucu sağlık hizmeti olan doğum yöntemlerini de kapsayan gebe eğitimlerinin sağlıklı yapılamıyor olması da yine bu oranların yükselmesine yol açmaktadır. Özetle sağlık sistemindeki piyasalaşmadan kaynaklanan bu artış ne hekimlerin ne de yeterince bilgi almadan ve desteklenmeden karar vermek zorunda kalan gebelerin tercihidir.”