Ankara’da Adalı ve Bahçelievler katliamı anması

Necdet Adalı ve Bahçelievler’de katledilen yedi TİP’li, bugün (8 Ekim) BDSP’nin de örgütleyicisi olduğu ilerici devrimci güçler tarafından Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 14:30

Necdet Adalı ve Bahçelievler’de katledilen yedi TİP’li, bugün (8 Ekim) BDSP’nin de örgütleyicisi olduğu ilerici devrimci güçler tarafından Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

İlk olarak TİP’lilerden Hürcan Gürses ve Serdar Alten’in mezarında anma yapıldı. Burada yapılan anmada saygı duruşunun ardından DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki bu ülkede sosyalizm mayasının tuttuğunu belirtirken Devrimci 78’liler adına yapılan konuşmada ise devletin katilleri koruduğu, faşistleri aflarla serbest bıraktıklarını ifade etti. 

Anmanın ardından Necdet Adalı’nın mezarı başına geçildi. Adalı’nın mezarı başında devrim şeihtleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından örgütleyici kurumlar adına ortak metin okundu. Okunan metinde 44 yıl önce emperyalizme, faşizme, şovenizme, darbecilere karşı bir direniş destanı yazıldığı belirtilerek şunlar denildi:

Denizlerden aldığı direniş meşalesini daha da alevlendirerek kendisinden sonra idam edilecek 16 devrimciye onurla devretti. Kavgası, mücadelesi, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Bahçelievler katliamına da değinilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: 

Bahçelievler katliamının üzerinden 46 yıl geçti. Katiller AKP hükümetinin yargı düzenlemesi “faşist affı” ile aramızda ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyor.  Cezasızlık ve devletin suçluları koruma refleksi gündeme girerek katilleri, tecavüzcüleri toplumun içine salıverdiler”  

Açıklamanın devamında devrimci olmanın güncel sorunlar karşısında tutum almak demek olduğunun altı çizilerek şunlara değinildi: 

Halklarımızın iradesini temsil eden milletvekilleri, belediye eş başkanları cezaevlerinde rehin tutuluyor. Gazeteciler, bilim insanları, öğrenciler, muhalif kesim gözaltına alınıyor. Mahkemeler ceza yağdırıyor. Yandaşların, siyasilerin ve Kayyumların yaptığı haksızlıklar, yolsuzluklar, hırsızlıklar arşa dayandı. Yandaşlar halkın cebine, sofrasına ve geleceğine dadandılar. Yoksulluk diz boyu... Doğayı, hayvanları ve insanları katleden anlayış sellerle, yangınlarla, deprem felaketleri ile halkımızı bir başına bıraktı. Deniz aşırı ve sınır ötesi savaş, operasyonlar, işgaller sonucunda göç ve mülteci sorunu ülke sorunlarında ilk sıralara yükseldi.

Bu zulümler, bu dayatma ve haksızlıklar karşısında devrimci olmanın, NECDET olmanın tam zamanı. Devrimcilerin mücadele ve dayanışma ruhunu kuşanarak karşı koymanın mücadele etmenin tam zamanı.

Devrimciler olarak mücadeleyi, dayanışmayı, karşı durmayı, pes etmemeyi yaşamlarımıza geri çağırıyoruz.”

Anmada “Faşizme karşı omuz omuza”, “Necdet Adalı onurumuzdur”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / Ankara