Liselerde kadın cinayeti eylemleri

Nuri Pakdil Anadolu Lisesi, Kemal Hasoğlu Anadolu Lisesi, Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi öğrencileri ve Van'da liseliler kadın cinayetlerine karşı eylemler düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 13:30

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in katledilmesinden sonra ülkenin dört bir yanında başlayan eylemlere liseliler de katıldı.

İstanbul Sultangazi’de bulunan Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencileri yürüyüş yaptı. Polis yürüyüşe engel olmaya çalıştı. Eylemde konuşan bir öğrenci şunları ifade etti:

“Kadınlar her gün, her geçen gün ölüyor. Ve kimse, polisler de dahil ses çıkarmıyor. 292 kadın öldü. Burada bütün kadınların ismi yazıyor ama bunlar bitmiyor. Sokağa çıkamıyoruz. Hala daha o videonun altına ‘kadın o saatte dışarı çıkmasaymış’ gibi saçma sapan yorumlar yapılıyor. Erkekler kendine sahip çıkacak!”

İstanbul Bahçelievler’de bulunan Kemal Hasoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri de alkış ve sloganlarla okuldan çıktı. Okul önünde eylem yapan öğrenciler “Kadın, yaşam, özgürlük!” ve “Katili koruma, aklama, yargıla!” sloganlarını attılar. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak eyleme destek verdi.

İstanbul Gazi Mahallesi’nde bulunan Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi öğrencileri eylem yaptı. Öğrenciler önlerine kurulan barikata tepki göstererek “Kadınlar katledilirken kurulmayan barikatlar bizim önümüze kuruluyor” dedi. Yapılan açıklamada “Güvenli okullar, 6284’ün uygulanmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin işleme alınması, eşitlik, adalet ve yaşamak istiyoruz!” denildi.

Van’ın İpekyolu ilçesinde bir grup lise öğrencisi yürüyüş gerçekleştirdi. Öğrencilerin yürüyüşüne polisler engel oldu. Saatlerce bekletilen öğrenciler, müzakereler sonrası yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, “Tedirgin hissettirdiğiniz her kadının hesabını soracağız”, “İntikam değil eşitlik istiyoruz” ve “Hikayesi yarım kalan herkes için” yazılı dövizleri açan öğrenciler, sık sık “Kadına şiddete hayır” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından grup dağılırken, polis görüntü çekenlerin telefonlarından görüntüleri sildirdi.