Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma eylemleri

7 Ekim’in yıldönümü vesilesiyle dünya çapında Siyonist İsrail’in soykırım saldırıları protesto edildi, Filistin ve Lübnan halkı ile dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 17:30

İsrail Siyonizm’inin emperyalistlerin desteğini de alarak, 7 Ekim'den bu yana Filistin halkına karşı sürdürdüğü savaş ve Lübnan’a yönelik saldırıları dünyanın tüm kıtalarında işçi ve emekçileri, gençleri, kadınları geçtiğimiz hafta sonu sokaklara döktü.

Siyonistlerin bir yıldır Gazze'ye karşı sürdürdükleri savaş ve Lübnan'a yönelik saldırılarını protesto eden emekçiler, savaşların derhal sona erdirilmesi ve “barış” taleplerini yükseltiler.

İngiltere

İngiltere’nin başkenti Londra’da Russell Meydanı'nda toplanan yüzbinler Başbakanlık Konutu'na yürüdü. Filistin Dayanışma Kampanyası tarafından düzenlenen yürüyüşte, "Silah satışlarını durdurun!", "Ateşkes hemen şimdi!", "Filistin'e özgürlük!", "Lübnan'dan elinizi çekin!", İsrail terörünü durdurun!", "Eli kanlı Keir Starmer!" gibi sloganlar atıldı.

Konuşmalarda İsrail'i desteklemenin katliam ortaklığı yapmak anlamına geldiğine işaret edildi, tüm silah ticaretinin sonlandırılması ve ambargo uygulanması çağrısı yapıldı. “Katliamcı İsrail devletine silah satışlarını durdur!” sloganı sık sık haykırıldı.

Gösteride polis ile çatışma yaşandı, 17 kişi gözaltına alındı.

Fransa

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Filistin ve Lübnan halklarına destek için eylem yaptı ve Clichy Meydanı'na yürüdü.

Göstericiler Filistin ve Lübnan bayrakları ile "İsrail'i silahlandırmaya son verin!" ve "Emperyalizme karşı direniş!" yazılı dövizler taşıdı. "Yaşasın Filistin!" ve "Hepimiz Beyrut'un evlatlarıyız!" sloganları atıldı. Konuşmalarda İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması talebine vurgu yapıldı.

İspanya

İspanya'da anarko-sendikalist sendika CGT, cuma günü öncelikle üniversitelerin desteklediği genel grev çağrısında bulundu. Cumartesi günü başta başkent Madrid olmak üzere İspanya'nın her yerinde gösteriler gerçekleşti. Madrid'de sokağa çıkan binlerce kişi Gazze'de silahların susmasını talep ederek yürüdü.

Pazar günü ise Barcelona'da protesto gösterileri vardı. Burada da binlerce kişi “Filistin’de soykırıma son, İsrail ile ticareti durdur!” pankartıyla yürüdü.

Bilbao kentinde ise İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları binlerce kişinin katıldığı eylemde protesto edildi. Gösteride Filistin ve Lübnan bayrağı taşıyan kitleler, İsrail saldırılarını kınadı.

İtalya

İtalya'da hükümet, 5 Ekim'de Roma'da yapılması planlanan Filistin dayanışması gösterisini yasakladı. Polis yığınağına, yoğun kontrollere ve engellemelere rağmen Roma'da toplanan 9 bine yakın gösterici, Gazze'deki soykırımın sona ermesini ve İsrail işgalinin sona ermesini talep etti.

İzinsiz gösteride göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Hollanda 

Hollanda'da binlerce kişi Dam Meydanı'nda buluştu. Burada yapılan konuşmalarda ve haykırılan şiarlarda emperyalist devletlerin İsrail'e destek vermesi protesto edildi, Lübnan'a sıçrayan savaşın sonlandırılması için uluslararası kurumların ve mahkemelerin harekete geçmesini bekledikleri ifade edildi.

Konuşmaların ardından Müzeler Meydanı'na yüründü. "Ateşkes, şimdi!", "Soykırımı durdur!" ve "Filistin'de soykırım yaşanıyor!" yazılı dövizler taşındı.

İsveç

İsveç'in başkenti Stockholm'de İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları protesto edildi. Eylemde Filistin ve Lübnan bayrakları taşındı, derhal ateşkes çağrısı yapıldı, "Katil İsrail Filistin'den defol!", "Katil İsrail Lübnan'dan defol!" sloganları atıldı.

Benzer protestolar Helsinki'de de gerçekleşti.

Sırbistan

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yüzlerce kişi gösteri düzenledi. Göstericiler "Özgür Filistin!" sloganını attılar ve hükümetlerinin İsrail'e verdiği desteğe karşı öfkelerini dile getirdiler. Sırbistan geçen yıl 7 Ekim'den bu yana İsrail'e silah ihraç ediyor.

Avustralya

Pazar günü Avustralya'nın birçok şehrinde Filistin ve Lübnan'la dayanışma ve Gazze'deki soykırımın derhal durdurulması amacıyla eylem yapıldı. Melbourn'da binlerce kişi Victoria parlamentosuna yürüdü. Burada Gazze'de çocukların öldürülmesini temsilen binlerce kağıt uçurtma yere serilerek protesto gösterisi düzenlediler.

Suriye 

Suriye'nin başkenti Şam'da Filistinliler ve Suriyeliler, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarını protesto ettiler, Filistin bayrakları taşıdılar.

ABD 

ABD'de Washington D.C., New York ve Los Angeles'ta gösteriler düzenlendi.

New York’ta Times Square Meydanı’nda bir araya gelen  binlerce kişi “1 yıldır süren soykırıma karşı 1 yıldır süren direniş”, “ABD soykırımı fonlama” pankartları taşıyarak Washington Square Park'ına yürüdü ve burada protestoya devam etti. Protestocular Filistin halkına yönelik soykırımın durdurulması, İsrail'in Lübnan’a başlattığı saldırıları derhal sonlandırması taleplerini yükselttiler.

Chicago kentinde gerçekleşen yürüyüşte de kitleler Filistin ve Lübnan bayrakları taşıdılar.

Başkent Washington DC'de, cumartesi akşamı İsrail'in Gazze'deki soykırımı protesto edildi. Bu eylemde foto muhabiri Samuel Mena Jr. "Yalan haberi durdurun!" diye bağırarak sol kolunu ateşe verdi. Olay yerine gelen itfaiye ve sağlık ekipleri Mena'yı hastaneye kaldırdı. Mena'nın kolunda yanıklar oluştuğu bildiriliyor. Mena, "CBS'te gazeteci olduğunu" ve "CBS'in Gazze'de yalan haber yaptığını" söyledi. Bugüne kadar dört kişi, İsrail'e destek politikalarını protesto etmek amacıyla kendini yakma eyleminde bulundu.

Bangladeş

SPB Partisi 28 Eylül'de Lübnan'a yönelik Siyonist saldırıya karşı Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir gösteri düzenledi.

7 Ekim için bir araya gelen güç birliği ise Dakka'da gösteri düzenledi.

Şili

Başkent Santiago’da Gabriela Mistral Kültür Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi, “Özgür Filistin!” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. “Diren Gazze!” ve “Soykırımı durdurun!” yazılı dövizler taşıyan kitle Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric’e seslenerek İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesini talep etti.

Meksika

Meksika’da Reforma Bulvarı’nda toplanan kitle İsrail saldırılarında hayatını kaybeden çocuk ve bebekler için bulvar üzerine temsili kefenler ve çiçekler bıraktı. Yere çiçeklerden Filistin haritası çizildi.

Venezuela

Başkent Caracas’da bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte Filistin ve Lübnan bayrakları taşındı.

Arjantin

Başkent Buenos Aires'te kayıp çocuklarını arayan annelerin ve büyük annelerin buluştuğu ünlü Plaza de Mayo Meydanı’nda Filistin halkına destek için anma düzenlendi.

Anmada, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik saldırıları kınandı. Filistinlilerin hakları için uluslararası müdahale ve destek çağrısında bulunuldu.

Almanya

Almanya genelinde hafta sonu ve 7 Ekim'de onlarca kentte on binlerce kişi Filistin’e destek için sokaklara çıktı.

Cumartesi günü başkent Berlin’de Almanya’daki Filistin derneklerinin İsrail soykırımını ve polis şiddetini protesto etmek üzere düzenlediği gösteriye binlerce kişi katıldı. Yürüyüşte "Filistin’e özgürlük!”, “Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor!”, “Terörist İsrail!”, "Soykırımı durdurun!” sloganları atıldı.

Göstericiler Alman medyasının gerçekleri yansıtmadığını söyleyerek basına da tepki gösterdiler. Yürüyüş güzergahı üzerinde toplanan İsrail yanlısı bir grup, İsrail bayrakları açarak yürüyüşü provoke etmeye çalıştı. Gösterinin ardından toplam 42 göstericiye karşı ceza davası başlatıldı.

Pazar günü ise Berlin-Kreuzberg'de yaklaşık 3.500 kişi "Gazze'deki soykırıma karşı gösteri!" şiarı altında yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte akşam saatlerinde polis hattını yarmaya çalışan göstericiler ile polis arasında sert çatışmalar yaşandı. Eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yürüyüşte “Viva, viva Palästina!” (Yaşasın Filistin!),"Yalla yalla İntifada!", "Toplu katliamı durdurun!" ve "İsrail terör devletidir!" sloganları haykırıldı, Filistin bayrakları taşındı. “From the river to the sea, Palestine will be free!” (Nehirden denize Filistin özgür olacak!) sloganı da defalarca haykırıldı. Bu sloganın kullanılması Almanya'da yasak. Gösteriye “İklim İçin Okul Grevi”yle dünya çapında tanınan Greta Thunberg de katıldı.

Münih'te "365 Gün - Yahudi Karşıtlığına Karşı Münih" şiarı altında anma etkinliği düzenlendi. Buna karşı "Filistin Münih'i Konuşuyor!" grubu "365 gün soykırım" sloganıyla bin 200 kişinin katıldığı bir karşı gösterisi gerçekleşti.

Hamburg'da Filistin’e destek için düzenlenen gösteriye bine yakın kişi katıldı. Sıklıkla “Katliamları durdurun!” sloganı haykırıldı.

Frankfurt'ta da göstericiler “Özgür Filistin, zafer adaletindir!”, “İşgal terörü durdurulsun!”, “Hemen ateşkes!” ve “Soykırıma karşı!” şiarlarının yer aldığı dövizler taşıdı.

Frankfurt'ta Hessen İdare Mahkemesi (VGH) gösteriyi yasaklamayı başaramadı.

Dortmund'da ise çarşamba günü Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında Dortmund ile Celtic Glasgow maçında Celtic Glasgow taraftarları maç esnasında statta Filistin bayraklarını salladı "Free Palestine!" (Özgür Filistin) yazılı tişörtler giydiler.

Düsseldorf'ta cumartesi günü yaklaşık bin 200 kişi İsrail'in Gazze ve Lübnan'a karşı sürdürdüğü savaşa karşı gösteri yaptı. Yürüyüş oldukça coşkulu ve disiplinliydi. Polis koruması altındaki İsrail yanlısı bir grup, birçok yerde göstericileri provoke etmeye çalıştı.