Asgari ücret için işçiler sözünü söylemeli!

Milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendiren bir süreçte, işçiler insanca yaşanılabilir bir ücret için ayağa kalkmadıkça, birleşerek mücadele etmedikçe, sözler, açıklamalar hatta kişiler bile aynı kalmaya devam ediyor. Tıpkı sömürü ve sefaletin devam etmesi gibi…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Haziran 2023
  • 14:30

Asgari ücret için ara zam tartışmaları sürüyor. Geçtiğimiz gün adına “tespit komisyonu” dedikleri, gerçekte Saray’ın milyonlarca işçi ve emekçiye reva göreceği rakamı onaylamak dışında bir vasfı olmayanlar bir toplantı gerçekleştirdiler. “Masada rakam konuşulmadı” açıklaması dışında toplantı hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Asgari ücreti tespit etmek için yan yana gelenler “rakam dışında” ne konuşurlar! Ancak gündem güya farklı tarafları temsil eden bileşenlerden gelen açıklamalarla ilk sıralardaki yerini koruyor.

Kâr-zarar hesaplarını, yaşama bakış açılarını dolar simgesinin içinde oluşturanları temsilen toplantılara katılan TİSK Başkanı boş laf kalabalığı etrafında, sermaye teşviklerinin artırılmasının altını çizmeyi ihmal etmiyor. Ve “asgari ücret 500 dolar olur mu” sorusuna şöyle cevap veriyor: “Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz. Asgari ücret Türkiye'de başka para birimiyle belirlenmiyor. TL konuşacağız.”

Asgari ücret görüşmelerinde zorunlu olarak bulunan, bu bulunma durumundan şikayetini ise her vesileyle belirterek hayıflanan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’da bu sahnede nihayet göründü. Türkiye’nin en büyük işçi sendikasının başkanı olma misyonunu, bir sendika ağası olarak tepe tepe kullanan ama bugüne kadar konu işçi hakkı olunca kılını kıpırdatmayan bu zat, bir önceki tiyatrodaki gibi birebir aynı cümlelerle “kamuoyunu bilgilendirdi”. Yaşamında belki hiçbir şeyden tasarruf etmemiş tescilli sendika ağası konu asgari ücret olunca kelimelerden tasarruf ederek durumu kurtaracağını sanıyor, sorumluluktan kaçabildiğini düşünüyor. “Arzu ettikleri rakam olmazsa masadan yine kalkarlar”mış!

AKP’nin yandaş medyası her dönem gündeme getirdiği asgari ücrette tahmin yarışını son hız sürdürürken, sendikalar adına ise açık artırma dönemi başlamış bulunuyor. İstenen rakamlar açıklanıyor, muhtemelen daha fazla oran verenin daha sempatik olduğu düşünülüyor. Son açıklama ise Saray gericiliğinin şefinden geldi. "Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz."

Asgari ücrete dair herkes konuşuyor. Kimisi bol keseden atıyor, kimisi yoksulluk ve sefalet içindeki milyonları teskin etmeye çalışıyor. İşçilerin aidatlarını tepe tepe kullanan sendika ağaları ise rakam açıklamak dışında bir şey yapmıyor. Milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendiren bir süreçte, işçiler insanca yaşanılabilir bir ücret için ayağa kalkmadıkça, birleşerek mücadele etmedikçe, sözler, açıklamalar hatta kişiler bile aynı kalmaya devam ediyor. Tıpkı sömürü ve sefaletin devam etmesi gibi…