“MATA sermayesi büyüdü, işçiler asgari ücrete talim”

Ek zam talebiyle iş bırakan ve fabrika önünü terk etmeyen MATA işçileri insanca çalışma koşulları için de direnişlerini sürdürdüklerini ifade ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2023
  • 18:10

Ek zam talebiyle iş bırakan ve fabrika önünü terk etmeyen MATA işçileri insanca çalışma koşulları için de direnişlerini sürdürdüklerini ifade ediyor. Mata işçileriyle görüştük, bize aktardıkları sorunları ve taleplerini aktarıyoruz…

Sermaye büyüdü biz asgari ücrete talim

Biz üç vardiya 07.00-15.00, 15.00-23.00,23.00-07.00 çalışıyoruz, fabrika durmuyor, üretim hiç bitmiyor. MATA Otomotiv’in bir iki fabrikası vardı, üçü dördü, beşi açtı; büyüdü de büyüdü. Bir de işçiler olarak kendi halimize bakıyoruz, aldığımız ücret içler acısı. Serbest bölgede çalışmamıza rağmen asgari ücrete talim ediyoruz. Hakeza çok pahalı araba markalarına çalışıyoruz ama bize değer verilmiyor. Bu uygulamalara son verilmesi lazım.

Sağlığımız hiçe sayılıyor

İşçi sağlığı güvenliği yıllardır çözülmeyen bir sorun MATA’da. Sendikasız çalışırken de sendika geldikten sonra da çalışma koşullarımız sağlık açısından değişmedi. Yıllardır havalandırma sorunundan bahsediyoruz, hala çözülmüş değil. Dilimizde tüy bitti. Yönetim halledeceğiz diyor ama umurlarında değiliz. İşçi sağlığı güvenliği uzmanı, maskemiz yüzümüzden düşmeyegörsün dibimizde bitiyor. Havalandırma sorununa gelince hiç hiç oralı olmuyor ama. Hepsi iki yüzlü. Burada canımız hiçe sayılıyor.

Binlerce işçiyiz ama üç lavaboda el yıkamak zorunda kalıyoruz

Mata Otomotiv üretimi artırdı, işçi sayısı çoğaldı ama ne soyunma odalarına ne lavabolara bu artan sayı oranında eklemeler yapıldı. Bakarsan binlerce işçiyiz ama üç lavobada el yıkamak zorunda kalıyoruz. Soyunma odaları sıkış tıkış, sürekli kavga çıkıyor. Sen bana çarptın, yok öte çekil, beri gel...Molalarda da benzer durum.  Sigara içenlerin alanları sınırlı sadece bir kolumuzu hareket ettirecek şekilde yan yana sıralanıyoruz. Sigara içmeyenler için doğru dürüst bir alan yok. Bizleri yok saymak oluyor aslında bu yapılanlar.

Asgari ücretin iki katı maaş alırken şimdi altında düştük ek zam istiyoruz

Mata’ya ilk geldiğimde asgari ücretin iki katı maaş alıyordum neredeyse, şimdi AGİ içinde asgari ücret alır duruma geldim. Normalde serbest bölgede asgari ücret veremez ama veriyorlar işte. Ücretlerimiz çok düşük olduğu için biz de ek zam talep ediyoruz. Vermiyorlarsa direniş göstermek gerekti, bunun için buradayız.

Yemek bile yiyemiyoruz

Üç vardiya çalışıyoruz. İnanmayacaksınız ama bazen yemek bile yiyemiyoruz. Sıra bize geldiğinde yemek kalmıyor. Atıyorum o gün tatlı çıkmış, bize gelene kadar bitmiş oluyor. Tatlı yok ayran vereyim deniliyor...Bundan çok şikayetçi olduk; son vardiyadayız yemek yiyemiyoruz diye. Bu sefer çözümü vardiyamızı değiştirmekte buldular. Yani sorun çözülmedi, yemeğe en son biz çıkmadığımız için yemek yiyebiliyoruz ama son çıkanlar yine yemeksiz kalıyor. Tam bir rezillik!

Sağlıklı çalışma koşulları istiyoruz

Sağlık koşullarımız çok kötü. Kirin pasın, tozun içindeyiz. Duş yeri yapmaları gerekirken lavabo, tuvalet bile yetersiz. Yeterli, sağlıklı ekipman verilmiyor. Sağlığımızın dikkate alınmasını istiyoruz. Ek zam, sağlıklı çalışma istiyoruz.

Kızıl Bayrak / Tuzla