İşçi birliklerinden asgari ücret tepkisi

Asgari ücrette sefalet zammının belirlenmesinin ardından PİB ve MİB yazılı açıklamalarla tepki gösterirken, TOMİS üyeleri de İMES OSB işçilerine seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Haziran 2023
  • 20:30

Asgari ücrette sefalet zammının belirlenmesinin ardından Petrokimya İşçileri Birliği (PİB) ve Metal İşçileri Birliği (MİB) yazılı açıklamalarla tepki gösterirken, TOMİS üyeleri de İMES OSB işçilerine seslendi.

Petrokimya İşçileri Birliği’nin açıklaması şu şekilde:

“Günlerdir konuşulan asgari ücret belli oldu. Beklendiği gibi asgari ücret açlık ücreti olarak belirlendi. Emekçilerin yaşamı darboğaza endekslendi.
Asgari ücretli olan olmayan milyonlara sefalet dayatılıyor.
Sermayenin yıllardır uyguladığı sistem AKP MHP iktidarıyla beraber hayat buluyor.
Patronlara Dikensiz gül bahçesi, işçilere yoksullukla artan sefalet.
İnsanca bir yaşam ellerimizde mücadelemizde. Fabrika çarklarında büyüyen alın terimizde. Milyonlarca işçinin tek ses olup mücadele etmesinde…”

MİB: Milyonlara reva görülen açlık sınırı 11,402 TL!

Metal İşçileri Birliği’nin açıklaması şu şekilde:

“Asgari ücret tespit komisyonu tiyatrosu sona erdi. Günlerdir üzerine konuşulan rakam bugün itibarıyla açıklandı. Açlık sınırının 10,600 TL olduğu bugün milyonlara reva görülen ücret 11,400 TL oldu.
Bir tarafta saltanat içinde yaşayan ağalar beyler, bir tarafta işçinin sırtına ek yük olmuş sendika ağaları diğer tarafta sözde tarafsız gözüken sermaye devleti üçlü şer ittifakının işçilere vereceği ne bir gelecek ne bir umut yoktu olamazdı da.
Sermeyenin demir yumruğu Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye'de Çin modeli uygulatacağız yani İşçilerin sömürüsü üzerine kurulan bir düzen. İşçilerin sömürüsü üzerine büyüyen bir sistem. Bugün yaşadığımız düzende sermaye kâr oranları açıklıyor, ülkede saray yandaşları zevk ve sefa içinde yaşıyor, saray 1000 odalı yerinden sefahat sürüyor. İşte istedikleri ve sürdürmek istedikleri bu.
Durup susmak, kaderimize razı olmak, daha fazla işsizlik ve baskı altında yaşamayı seçmek hem kendimizi hem ailemizin yaşamını hem de geleceğimizi karartmak anlamındadır. İşçilerin emekçilerin yapması gereken fabrika çarklarında bu sömürü düzenine ses çıkarmaktır. Üretim çarklarında bir araya gelmek sorunlarını ortaklaştırmak ve mücadele vermektir. Vergilere, hayat pahalılığına karşı sırtımızdan büyüyen asalaklara karşı işçi sınıfının birleşik gücünü göstermektir…”

TOMİS’ten bildiri dağıtımı

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) “insanca yaşamaya yetecek bir ücret için” başlıklı bildirilerini İMES-Dudullu OSB işçilerine ulaştırdı. Bildirinin tamamı şu şekilde:

“Bir masa kurulmuş. İşçinin, ailesinin, çocuklarının yaşamından bihaber olanlar asgari ücreti belirliyor. Asgari ücret, yine açlık sınırıyla yarışacak. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacı anlamına gelen açlık sınırıyla…elektrik, su, doğalgaz, giyim, kira gibi diğer ihtiyaçları da hesaba katarsak yoksulluk sınırı olur. Yoksulluk sınırı da 34 bin TL’yi aştı.

Sermaye, hükümet ve sarı sendikalar, elbirliğiyle işçi düşmanı politikalarını hayata geçiriyor. Kanımızdan, terimizden, canımızdan çalmaya devam ediyorlar. Bu harami düzeni sürdükçe de, aynı acıları, sefaleti çekmeye devam edeceğiz.

Fabrikalardaki sorunları biliyoruz, tartışıyoruz. Ama yetmiyor! Birçok işyerinde ek zam talebiyle mücadele başlıyor. Gelin, asgari ücret düzeyindeki ücretlere son verelim. Söylenmek, eleştirmekle yetinmeyelim, harekete geçelim. Yanı başında birlikte ter döktüğün arkadaşından başka güveneceğin kimse yok. Patrona kazandırırken aynı bantta, aynı makinelerde çalışıyoruz da işçiler kazansın dediğimizde neden birlikte davranmayalım?

Sendikaya üye olalım, örgütlenelim. Fabrikada yaşanan sorunlar, düşük ücretler, baskı ve mobbing hakkında sendikamızı arayabilir, bilgi alabilirsiniz."