Otokar’da “normalleşme” süreci: 37 işçide daha koronavirüs!

“Normalleşme” ile üretimin yeniden başladığı Otokar’da en az 37 işçide daha virüs çıktı. İşçilerin aktardığına göre üretim 3 katı hızında devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Haziran 2020
  • 16:09

Salgının etkisinin yayılmaya devam ettiği günlerde AKP-MHP rejimi, aldıkları güdük önlemleri de gevşeterek sermayedarlar için “normalleşme” sürecine hızlı geçiş yaptı. Fakat fabrikalarda salgın hızla yayılmaya devam ediyor. 

Bunun en son örneği Sakarya'da bulunan Otokar fabrikasında yaşandı. Fabrikada göstermelik önlemler ve verilen kısa aranın ardından üretim devam ederken işçilerde hastalık belirtileri baş gösterdi. Bunun üzerine sadece 170 işçiye koronavirüs testi yapıldı. Testlerin sonuçları ile ilgili işçilerin toplamına açıklama yapılmadı. Ancak işçilerin verdiği bilgilere göre, 37 işçinin testi pozitif çıktı.

“Üretim hızı 3 katına çıktı”

Otokar işçilerinin hepsi test yapılmasını beklerken, üretimin hızının kesilmeden devam etmesi adına fabrika yönetimi, karantina altında olan işçilerin yerlerine başka işçileri kaydırmaya çalışıyor. İşçiler salgın öncesi döneme göre üretim hızının neredeyse 3 kata çıktığını belirterek, “normalleşme” adı verilen sermayedarları koruma döneminde işçilerin sağlığının hiçbir şekilde düşünülmediğini vurguluyor. 

İşçilerin aktardığına göre koronavirüse yakalanan işçiler Özel Sakarya Medar Hastanesi'nde tedavilerini sürdürüyor. İşyerinde yetkili olan Türk Metal ise süreci sessizlik içerisinde geçirerek, işçilerin hayatının hiçe sayılmasına göz yumuyor.

Ne sermayedarların ne de AKP-MHP rejiminin işçilerin sağlığını korumak derdi vardır. En başından beri açık olan bu gerçeğe rağmen, sendika bürokratları da işçilerden yana tutum almıyor. Zira bu işbirlikçiler, AKP-MHP rejiminin ve sermayedarların koltuk değneği olma görevlerini yerine getirmekle meşguller.

İşçiler bu iki gerçeği düşünerek, kendi hayat ve sağlıklarını korumak için örgütlü bir tepki vermelidir.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

İLİŞKİLİ HABERLER