Adana’da salgın “normalleşmedi”

“Normalleşmeyle” birlikte Adana’da vaka sayısı artıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Haziran 2020
  • 22:03

Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, hükümetin "normalleşme" adımları sonrası kentte yaşanan koronavirüs vakalarına dair açıklamalarda bulundu.  Salgın devam ederken, 1 Haziran tarihinden itibaren hızlı bir "normalleşme" sürecine girildiğini aktaran Hilal, daha önce bu konuda gerek TTB gerekse de kendilerinin yaptığı uyarılar dikkate alınmadığı için hasta sayısının hızla artış gösterdiğine değindi.

“Bir günde 100 vaka”

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde "yeni açılım” denilen sürece erken girildiğini ve yurttaşların önerilerinin dikkate almadığını kaydeden Hilal, “Bu nedenle bir hafta gibi çok kısa bir dönemde hızla salgın öncesi döneme dönülmüştür” dedi.  Hilal, Adana’da salgının en hızlı seyrettiği Mart ayı sonunda testi pozitif olan hasta mevcut olduğunu, Perşembe günü sadece bir hastaneye 100'e yakın pozitif hastanın başvuru yaptığını ifade etti. Hilal şunları belirtti:  

"Buna rağmen Sağlık Bakanlığı günlük açıkladığı verilerde hasta sayısını binin altında göstermek için büyük çaba harcamaktadır. Bu çabanın iller bazında hasta sayısının şeffaf bir biçimde açıklanmasına harcanmasının daha faydalı olacağını belirtiyoruz. Covid-19 pandemi süresince tüm meslek grupları arasında en özverili ve fazla çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarıdır. Bu süreçte 40’ın üzerinde hekim ve sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Buna rağmen Bakanlık sağlık çalışanları az çalışmış ve yorulmuş gibi vardiyalı çalışmayı getirmiştir. Bu durum hekimlerin daha çok hastalanmasına neden olacaktır. Vardiya ve hafta sonu çalışma sistemine son verilmeli, kronik hastaların güvenle tedavilerini devam ettirilebileceği temiz hastaneler oluşturulmalıdır. Sağlık Müdürlüğünden ve Sağlık Bakanlığından ilimiz genelinde Covid-19 salgınında en son durum nedir, vaka artış hızı, yeni vaka sayıları, pozitiflik oranları, yatan hasta sayısı kaçtır, tüm bu verileri şeffaf olarak bizlerle paylaşmalarını istiyoruz."

“Koruyucu önlemleri alın”

Hasta sayısının tekrar artmaya başladığına, hastanelerdeki doluluk oranlarının da arttığına değinen Hilal, "Şu an elektif (acil) cerrahilere ve dahili branşlara hasta yatışlarının da çok olduğu düşünülürse artan vakalar karşısında servis ve yoğun bakımlarda yer bulmak açısından sıkıntıya düşülebilir. Sağlık Müdürlüğünü bu konularda şimdiden tedbir almaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın ise koruyucu önlemler konusunda çok dikkatli olmalarını, sosyal mesafeyi korumalarını, maske takmalarını ve temizliğe aynı titizlikle devam etmelerini öneriyoruz” dedi.