Sinbo’da 25 Kasım etkinliği

Ücretsiz izin saldırısına karşı mücadele eden TOMİS üyesi Sinbo işçileri fabrika önünde direniş alanında 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2020
  • 17:31

“Sendikalı olmak haktır! Ücretsiz izin değil, güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz!” diyen Sinbo işçileri fabrika önündeki direnişlerinin sekizinci gününde 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi.

“Çifte sömürüye, şiddete karşı örgütlenelim, mücadeleyi yükseltelim!”

Fabrika önünde yapılan etkinlikte ilk olarak TOMİS açıklamasını Sinbo direnişçileri okudu. “Fabrikalarda, çifte sömürüye, şiddete, tacize ve mobbinge karşı örgütlenmeye, mücadeleye” başlıklı açıklamada “Bugün kadınlar tüm dünyada ve Türkiye’de baskı, sömürü ve şiddetle karşı karşıyadır. Fabrikalarda, işyerlerinde, sokakta, okulda, evde yani yaşamın her alanında taciz- tecavüz ve şiddet artarak devam ediyor” denildi. “Direnen Sinbo işçileri olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde tüm işçi ve emekçileri şiddeti üreten sermaye düzenine karşı birleşmeye ve mücadeleye etmeye çağırıyoruz” denilen açıklamada kadına yönelik şiddetin boyutları anlatıldı.

Kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleye!”

Sinbo fabrikasında örgütlenme ve direniş süreci aktarılarak şunlar ifade edildi:

“Direnişimiz aynı zamanda Sinbo’da kadın işçilere uygulanan baskıya, mobbinge, tacize karşı da bir direniş. Hem Sinbo’da çalışan kadın işçilere hem de tüm kadın işçi ve emekçilere çağrımızdır: Fabrikalarda çifte sömürüye, şiddete, tacize, mobbinge karşı örgütlenelim, mücadeleyi yükseltelim! Kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleye! İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

TOMİS açıklamasının ardından katılan kurumlar adına konuşmalar gerçekleştirildi.

“Omuz omuza mücadele edeceğimiz günlerin geleceği çok açık”

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) adına yapılan konuşmada gelecek güzel günlerin yakın olduğuna değinilerek mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. İEKK konuşmasında şunlar ifade edildi:

“Eşitsizliğin derinleştiği bir süreçten geçiyoruz. Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet artıyor. Ama dünyanın her yerinde buna karşı direniş var bunu görüyoruz. Amerika’da nefes alamıyoruz eylemleri, Ortadoğu’da gerici rejimlere karşı mücadele eden kadınların peşinden kitleleri sürüklediğini görüyoruz. Yine Türkiye’de de artarak kadınların mücadelede yerini aldığını görüyoruz. Metal işçileri Gebze’de yürüyüş gerçekleştirdi. Türkiye’de kadınların ve erkek emekçilerin yan yana mücadeleyi yükselteceği günlerin geleceği çok açık. Sinbo bunun bir örneği, burada kadın ve erkek işçiler omuz omuza mücadele ediyor. Bunu, önümüzdeki günlerde bu karanlığı, bu ablukayı dağıtacağının muştusu olarak görebiliriz. Kadın ve erkek ele ele mücadeleyi yükselteceğinin inancıyla Sinbo direnişini selamlıyoruz.”

Kent Emekçileri Dayanışması’ndan Kadınlar adına konuşmada “Emek mücadelesi içindeki kadınlarla el ele, yan yanayız. Biz emekçi kadınlar erkeklere göre daha çok sömürüye uğruyoruz” denildi. Kadın işçi-emekçilerin mücadele tarihinde yer tutan “Eşit işe eşit ücret” mücadelesinin bugün de sürdüğü belirtilerek direniş selamlandı.

“Sinbo işçilerinin direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz”

Yeni Demokrat Kadın temsilcisi, konuşmasında AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarına ve AKP şefi T. Erdoğan’ın konuşmalarına değinerek şunları ifade etti:

“Her gün kadınlar öldürülürken söylemleriyle buna destek veren, yargısıyla destekleyen politikalarından biliyorduk. Yaşananlardan biliyoruz ki çıkardıkları yasalar patronların elini güçlendirmekte. Patronların yükünü emekçinin sırtına yıkmakta. Bütün bunlara karşı Sinbo işçilerinin direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Emekçi Kadınlar (EKA) adına yapılan konuşmada şunları ifade edildi:

“Bu eylemin yanındayız. Dünyada gericilik önce kadınlara saldırıyor. Kadınlar isyanla, eylemle cevap veriyor. Kadınların özgürlük mücadelesi tüm dünyada devam ediyor. Sinbo işçileri gibi mücadeleyi yükseltmek birlikte örgütlenmek zorundayız.”

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) adına yapılan konuşmada “Direnen maden, metal ve Sinbo işçilerine selam” denildi. DGB temsilcisi şunları belirtti:

“Yıllar önce Mirabel Kardeşler’in mücadelesi bugün bu alanlarda. Krizin faturası bilhassa kadın işçilere kesiliyor. Onlar direniş alanlarına onlarca polis yığıyor. Korkacaksınız! Bu sömürüyü işçiler yıkacak.”

DGB konuşmasının ardından şiir dinletisi sunuldu.

Şiir dinletisinin ardından Alınteri adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

 “Kadınların öncülüğünde bu direniş bir mücadele çağrısı aynı zamanda. Kriz derinleştikçe kadınlar etkileniyor. Buradaki kadınların anlatımı tüm emek mücadelesi veren işçilerin hikayesi. Kapitalizme karşı kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrısıdır.”

Konuşmaların ardından Sinbo işçileri taleplerini bir kez daha haykırdı. Son olarak Pınar Aydınlar söz aldı. Sinbo fabrikasında vardiya bitişi servislerin çıkışı Çav Bella ile karşılandı. Aydınlar da “Sinbo işçilerinin yalnız olmadığını vurguluyorum. Yaşasın sınıf dayanışması” diyerek direnişi selamladı.

Etkinlik boyunca “Sinbo’da direniş kazanacak!”, “Kadın, erkek el ele örgütlü mücadeleye!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “Sinbo patronu işçi düşmanı!” sloganları atıldı.

Etkinliğe İEKK, DEV TEKSTİL, DGB, Alınteri, Yeni Demokrat Kadın, TİP, Emekçi Kadınlar, Kent Emekçileri Dayanışması’ndan Kadınlar katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul