Kayseri’de 25 Kasım: “Sokaklardayız!”

Kayseri’de eylem yapan kadınlar, baskıya, şiddete, sömürüye karşı sokaklarda olacaklarını haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2020
  • 20:50

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla işçi ve emekçi kadınlar Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.

Saat 17.00’de gerçekleşen eylemde Kayseri Kadın Bileşenleri adına açıklamayı, Eğitim-Sen Kayseri Şubesi Kadın Sekreteri Kezban Yüksel okudu. Kadınlara yönelik şiddetin dünya çapında arttığına değinen Kezban şöyle konuştu: 

“Biz kadınlar bugün dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanımızı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazlarımızı hep birlikte daha fazla duyurmak için yine alanlardayız. İsyandayız çünkü; dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor! İsyandayız çünkü; her üç kadından biri yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor! İsyandayız çünkü; her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanmaya devam ediyor!”

Kadınların haksızlık karşısında birleşmesi gerektiğini belirten Yüksel kadına yönelik şiddetin politik olduğuna şöyle dikkat çekti:

“Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz: ‘Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir’ ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanmasından geçer.”

Çözümün mücadeleden, sokağa çıkmaktan geçtiğini belirten Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sokaklardayız çünkü; pandemi fırsatçılığıyla kazanımlarımız yok edilmek isteniyor, sermayeyi gözeten salgın tedbirleri bizi daha da yoksullaştırıyor, emeğimiz üzerindeki sömürü katmerleşiyor.

Sokaklardayız çünkü; pandemi koşullarında derinleşen ekonomik kriz varolan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiçbir önlem alınmıyor. Sağlık alanı başta olmak üzere pandeminin etkilediği kadın emeğinin yoğun olduğu sektörlerde ağır iş yükü altında çalışmak zorunda kalan kadınlar bakım hizmetlerinin paylaşılmasını önceleyen sosyal devlet sorumluluklarının yerine getirilmemesi nedeniyle hem evde hem işte bitmeyen mesai içerisinde tükeniyor.

Sokaklardayız çünkü; bakım sorumluluklarıyla birlikte ev içinde artan iş yükü cinsiyetçi iş bölümünü belirginleştirirken kadınları koruyan ve güçlendiren uygulamalar yerine esnek çalışma modeliyle bizi düşük ücretlerle güvencesiz, örgütsüz çalıştırmanın, ücretli-ücretsiz emeğimizi daha da değersizleştirmenin yolları aranıyor.

Yaşadığımız bu deneyimler haklarımıza, kazanımlarımıza ve mücadelemize her zaman olduğundan daha çok sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor. Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklardayız!

Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı sokaklardayız!

Sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçe hakkımıza sahip çıkmak için sokaklardayız!

Fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı buyur ederek bize sınır çizenlere karşı sokaklardayız!”

Eylem boyunca alanda bulunan kitle “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Vardık, varız, var olacağız!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” şiarlarını haykırdılar. 

Eyleme BDSP, BHH, CHP, Emek Partisi, Kadın Dayanışma Derneği, Kayseri İşçi Birliği, KESK Kayseri Şubeler Platformu, Sol Parti katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri