Sinbo direnişçilerine destek ve dayanışma

Direnişinizin bundan sonraki seyrinde sizleri daha yakından takip edecek ve kavganızın sesi olmak için çalışacağız.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Kasım 2020
  • 10:10

Sinbo fabrikasında çalışan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye öncü işçilerin 18 Kasım’da başlattıkları onurlu direnişleri devam ediyor. Sinbo direnişçilerinin kamuoyuna yaptıkları açıklamada, 600 kişinin çalıştığı fabrikada Sinbo patronunun ve yönetiminin sadece sendikaya üye işçileri hedef alarak, işlerine son verdiği belirtiliyor.

Emek düşmanı, kan emici tüm patronların pandemiyi bahane ederek işçi sınıfına yönelik işten çıkarma ve ücretsiz izin saldırısına, asalaklar takımına mensup Sinbo patronu da başvurduğu görülüyor.

Günümüz dünyasında insanlığın karşı karşıya kaldığı ağır ve ölümcül bir salgın koşularında dahi burjuvazi, her fırsatta genel olarak işçileri ama özel olarak da fabrika ve işletmelerdeki öncü işçileri hedef almaktadır. Böylece, sınıfın daha geri kesimlerine gözdağı verip, sömürü çarklarını sorunsuzca çevirmek peşindedir. Bu nedenle bütün fabrika ve işletmeler, çalışan milyonlarca işçi için adeta birer esir kampına dönüştürülmüştür. Bu ağır sömürü düzenini sürdürmek için işçilerin en ufak bir haklarını aramalarına, en sıradan insani talepleri için bir araya gelmelerine izin verilmiyor. Kapitalistler, bunun için, her zaman olduğu gibi bugün de sınıfın öncü kesimlerini hedef haline getirip, tasfiye ediyorlar.

Bunun son örneğini Sinbo patronunun TOMİS’te örgütlenen onurlu ve başı dik öncülerine karşı uyguladığı işten atma saldırısında görüyoruz. Sinbo patronunun Sinbo işçilerine yönelik bu saldırısı, tümüyle politik bir saldırıdır. TOMİS’te örgütlenen öncü işçiler, bu saldırıya kendi sınıf konumları ve bilinci üzerinden direniş bayrağını onurla yükselterek, sınıfsal bir yanıt verdiler.

Kan emici Sinbo patronu, bu saldırıyla içerdeki 600 Sinbo işçisine gözdağı vermeyi ve onların hak arama bilincini hedeflemiştir. Bunda başarı sağlamanın yolunun ise başka şeylerin yanı sıra TOMİS gibi devrimci bir sendikanın fabrikada örgütlenmesini engellemekten ve sınıf bilinçli öncü işçilerin kapı dışarı edilmesinden geçtiğini düşünmektedir. Sinbo yönetimi bu saldırıyla sesiz sedasız bir şekilde bir yükten kurtulacağına inanıyordu muhtemelen.

Ancak onurlu ve cesur öncü Sinbo direnişçileri bunu patronun kursağında bıraktı. Saldırıyı kararlı bir direnişle yanıtladılar. Direnişi 8. gününde başlangıçtaki coşkuyla sürdürerek büyük bir sempati ve desteği daha şimdiden kazandıkları gibi, sınıf cephesinde de umut yaratmış bulunuyorlar. Onlar aynı zamanda açtıkları direniş çadırını direniş okuluna da çevirerek, yaptıkları düzenli eğitim çalışmalarıyla sınıf bilinçlerini yükseltip pekiştirerek, yarının daha da sert geçecek olan sınıf kavgalarına hazırlık yapıyorlar.

Her türden toplumsal mücadele dinamiğinin devlet terörüyle bastırılıp ezildiği, dinci-faşist karanlığın hüküm sürdüğü bugünün Türkiye’sinde Sinbo işçilerinin direnişi yol gösteriyor. Kararlılığı, bilinci ve militanlığıyla mayasını Greif ve Metal Fırtınası’ndan alıyor.

Bütün gelişmeler, biricik çıkış yolunun devrimci bir işçi hareketi yaratmaktan geçtiğini döne döne kanıtlıyor. Bunu başarmak için de bütün dikkatler işçi sınıfı içinde çalışmaya verilmeli, daha çok Sinbolar, Greif ve Metal Fırtınalar yaratılmalıdır. Devrimci sınıf partisi bunu mutlaka başaracaktır.

Bu inanç ve heyecanla direniş bayrağını onurla taşıyan TOMİS sendikası üyeleri olan Sinbo işçisi direnişçiler Ferdi Çolak, Dilben Türker, Tamer Yılmaz, Hüsne Kuralay ve Kardelen Çelik’in yükselttikleri bayrak Avrupa’da yaşayan bizleri heyecanlandırmış oldu.

Sevgili direnişçi Sinbo işçileri, kardeşler,

Direnişinizin bundan sonraki seyrinde sizleri daha yakından takip edecek ve kavganızın sesi olmak için çalışacağız. Bu çerçevede BİR-KAR (İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu) İşçi Komisyonu’nun çağırısına katılıyor, İsviçre BİR-KAR olarak sizler için topladığımız maddi bağışı en kısa zamanda ileteceğimizi duyuruyoruz. Türkiye’de direniş sürdüren tüm işçi bölüklerini, başta defalarca azgın polis saldırılarına uğraya Ermenek maden işçilerini, Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK fabrikasındaki işçilerin direnişini ve Ankara’ya yürümek isteyen metal işçilerini selamlıyoruz.

Yaşasın Sinbo direnişi! Selam olsun direnen işçilere!

İşgal, grev, direniş!  

BİR-KAR / İsviçre

Kasım 2020