Paris’te 8 Mart: Polis terörü ve ikiyüzlülük

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen Paris Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis azgınca saldırdı. Sonrasında da büyük bir ikiyüzlülük ve pişkinlikle "demokrasi" oyununu sahneye sürdü.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2020
  • 17:19

Paris'te her yıl gerçekleştirilen Feminist Gece yürüyüşlerinden sonuncusu dün yapıldı. Eyleme polis terörü damga vurdu.

8 Mart eylemi için Place de la Fête’ten yürüyüş düzenlenirken kadınlar sistemin yarattığı çifte sömürüye dikkat çeken dövizler taşıdılar. Kadının ezilmişliğine dikkat çeken sloganların atıldığı eylem son olarak Republique Meydanı'nda sonlandırıldı.

23.00 sularında polis birçok noktadan eylemcilere saldırdı. Meydana giren sokakları da kapatan polis kadınları eylemi bitirmeye zorladı. Binlerce kadının eylem iradesini bastıramayan polis gaz bombaları kullanarak kitleye saldırdı. Sivil polislerle kitlenin arasına saldırılarda birçok kadın yere düşürülerek darp edildi. Çok sayıda gözaltı yapıldı. Polis saldırısı karşısında kadınlar yer yer kolkola girip yer yer de oturma eylemiyle polise karşı direndiler. Polis şiddetini teşhir eden anti-faşist sloganlar haykırdılar. Polis meydanı boşaltmak için kadınları zorla metrolara sürükledi. Kadınların tekrar alana çıkmasını engellemek için barikatlar kuruldu. Polis saldırısında çekim yapan muhabirler de hedef oldu. Polis terörü ve işkencesi buna rağmen birçok görüntüyle yayıldı. Yaralanan, yerlerde sürüklenen, gözaltına alınan kadınlar olmasına rağmen eylemcilerde son ana kadar kararlılık hakimdi.

Her yerde olduğu gibi ana akım medya polis şiddetine ve devlet terörüne yayınlarında yer vermedi.

Polis terörü sonrası polisten ikiyüzlülük

Kadınların sokakta olmasına, haklarını eylemle aramalarına tahammülü olmayan sistemin kolluk güçleri işkenceyi andıran saldırısıyla kadın eylemcilerin iradesini kırmaya çalışırken diğer yandan düzenin "demokrasi" oyununu sergilemeyi de ihmal etmedi. Ulusal polisin resmi twitter hesabından polis terörü fotoğrafları eşliğinde kadınlara yaşadıkları şiddet ve saldırı hakkında kendilerine ulaşma çağrısı yapıldı. "Konuşmak zorundayız" diyen polis sözde hergün kadınların hakları için mücadele verdiklerini iddia etti.

Kızıl Bayrak / Paris