Almanya ve Fransa'dan 8 Martlar...

Almanya’nın Essen, Wuppertal, Köln ve Bielefeld kentlerinde 8 Mart eylemleri düzenlendi. Fransa Paris'te de etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2020
  • 20:42
Bielefeld

Bielefeld

Essen

Essen

Wuppertal

Wuppertal

Köln

Köln

Paris

Paris

Almanya ve Fransa’da sınıf devrimcileri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmalarını bugün gerçekleştirdikleri eylem ve etkinliklerle sürdürdü.

Bielefeld

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi Cumartesi (7 Mart) günü saat 15.00’de Jahnplatz’ta başladı. Miting alanında sendika temsilcileri, “Eşit işe eşit ücret” başta olmak üzere çeşitli taleplerini dile getirdikleri konuşmalar gerçekleştirdiler. Yapılan konuşmaların ardından kortejler oluşturuldu ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Katılımda gençliğin ağırlıkta olması yürüyüşün coşkusunu doğrudan etkiledi ve yürüyüşün gerçekleştirildiği çevrede büyük bir ilgi yarattı. “Cinsiyetçiliğe karşı uyan!”, “Tanrı yok, devlet yok, ataerki yok!” gibi sloganların sıklıkla ve coşkuyla atıldığı eylemde, kadınların özgürlük talepleri haykırıldı.

Yürüyüşte Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) “Sınıfsal ve cinsel sömürüye, şiddete karşı eşitlik, özgürlük ve sosyalizm için 8 Mart’ta alanlara!” başlıklı Almanca ve Türkçe bildirisini katılımcılara ulaştırdı. Ayrıca PiA’nın Pazar günü gerçekleştireceği 8 Mart etkinliğine de çağrı yapıldı.

Avrupa DGB (Revolutionärer Jugendbund-RJ) de eylem boyunca 8 Mart bildirilerinin dağıtımını gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından tekrar toplanıldı ve konuşmalarla eylem sona erdi. Yürüyüşün sonunda 500’ü aşkın kişinin katıldığı belirtildi.

Essen

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kadınlar Birliği (Courage) ve Essen Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu'nun (PiA) çağrısı üzerine Essen şehir merkezinde coşkulu bir miting düzenlendi.

Saat 12.00’de başlayan ve yaklaşık 130 kişinin katıldığı mitingde ayrıca Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) ve gençlik kolu Rebell, Enternasyonalist Liste ve Kürt kadınlar yerini aldı. Katılan örgütler miting alanında standlar açtılar.

Mitingde 8 Mart’ın önemine dair konuşmalar gerçekleşti. Yapılan konuşmalarda bilhassa Almanya’da güçlenen ırkçı ve faşist partilere ve Ortadoğu’daki savaşlara dikkat çekildi. PiA adına yapılan konuşmada, kapitalist düzende kadınların eşit ve özgür olmasının mümkün olmadığı, kadınların kendi geleceğini sadece kendi elleriyle yaratabilecekleri vurgusu yapıldı. Konuşma, "Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!", "Yaşasın sosyalizm!" sloganıyla bitirildi.

Wuppertal

Şehir merkezinde öğlen saat 14.00'de eylem düzenlendi. Frauenverband Courage (Kadınlar Birliği Courage) tarafından organize edilen eyleme Kürt Kadın Örgütü Viyan, Karawane (İlticacı ve göçmenler Derneği), MLPD (Almanya Marksist.Leninist Partisi), Bir-Kar ve Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalardan sonra kısa bir erbane gösterisi yapıldı ve devamında yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında RJ’li bir genç öğrenciye söz verildi. Genç RJ’li konuşmasında kadın sorunu ile ilgili dikkat çekici güncel istatistikleri saydı ve 8 Mart çalışmalarıyla ilgili gözlemlerini paylaştı. Konuşma çevredekiler tarafından ilgi ile dinlendi. Konuşmasını "Kadınlar için eşitlik sadece sınıfsız bir dünyada mümkündür. Sınıfsız bir dünya için mücadele edelim“ sözleri ile bitiren Genç RJ’li yoğun bir alkışla karşılandı. Eylem kısa bir kapanış konuşmasıyla bitirildi.

Köln

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne bir gün kala 8 Mart çağrısı işçi ve emekçilere, kadınlara ve gençlere ulaştırmak için Dom kilisesinin önünde Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) ve RJ ortak stand açtı. Her iki kurum da kendi bildirilerini dağıtırken, çevredeki geçenlerle, kadın sorunu, kapitalizm, savaş, göçmen sorunu, Alman Yeşiller ve Sol Parti, devrim üzerine sohbetler ve tartışmalar yapıldı.

İlk kez ortak düzenlenen stand faaliyetinin sonunda birlikte kısa bir değerlendirme yapıldı. Ortak düşünce, 1 Mayıs öncesi de stand açılması oldu. Herkes tarafından heyecanla karşılanan bu kararın yanı sıra standın nasıl zenginleştirilebileceği, görsel ve bilgilendirmeler açısından nasıl dikkat çekici hale getirilebileceği konularında öneriler yapıldı. Stand faaliyetinde işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta eyleme çağırırken, RJ'li arkadaşlar “Çocuk işçiler” konusunu işleyen, PiA ise “Kapitalizm'de kadın emeği ve kadın sömürüsü “ konularını işleyen bildiri ve görsel materyaleri hazırlayacak.

Paris

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) Paris'te 8 Mart öncesi etkinlik düzenledi. Etkinlik öncesi hazırlık sürecinde Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde, banliyö mahallelerinden Strazburg Saint Denis'de ve Drancy'de afiş çalışması yürütüldü. Etkinlik için davetiyelerle katılım çağrısı yapıldı. 

Etkinlik bugün Nogozon Derneği'nde gerçekleştirildi. “Sınıfsal ve cinsel sömürüye, şiddete karşı eşitlik, özgürlük ve sosyalizm” Fransızca pankart ve direnen, mücadele eden kadınların resmedildiği bir pankartın yanında etkinlik salonuna devrimci kadın önderler Clara Zetkin, Rosa Luxemburg ve Nadya Krupskaya'nın resimleri asıldı.

Saat 15.30'da başlayan etkinlik Komün barikatlarından Nazilere karşı direnen Partizan kadınlara devrim ve sosyalizm mücadelesinde hayatını kaybeden kadınlar şahsında saygı duruşu ile başlandı. 

Etkinlikte ilk olarak sinevizyon gösterimi yapıldı. Dikkatle izlenen sinevizyonda 8 Mart'ın tarihi ve kadın mücadelesinin bugünkü evrensel etkileşimi anlatıldı. Sinevizyondan sonra Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu adına konuşmada şunlar ifade edildi:

“Kapitalist sınıf, işçi ve emekçi kadınlara tüm bu saldırıları yaparken, işçi ve emekçilerdeki sınıf bilincinin geriliğinden ve onların örgütsüzlüğünden yararlanır. Biz işçi ve emekçi kadınlar kendi geleceğimizi kendi ellerimizle yaratabiliriz. Bunun için 8 Mart’ın tarihsel çağırısına kulak vermeli, örgütlü mücadeleyi büyütmeliyiz.”

Kadınlar mücadelede yer aldıkça güçleniyor

Şiirlerin mücadeledeki yerine vurgu yapılarak şiir okumak üzere iki katılımcı sahneye çağrıldı. Kadınlara ve açlık grevindeki devrimcilere ilişkin iki şiir okundu. Etkinlik programı müzik dinletisiyle devam etti. Etkinlikte son olarak genel grev sürecinde mücadeleyi yükselten kadın işçiye söz bırakıldı. 

Kadın işçi, grev süreci başladığında kadın işçilerin daha edilgen olduğunu ancak mücadele içerisinde daha etkin hale geldiklerini anlattı. Düzenin teşhir edildiğini ancak sendikalarda, kolektiflerde, örgütlerde de kadınların öne çıkması gerektiğini vurguladı. Bir şirket yöneticisi kadının açıklamasına gönderme yaparak “Bizim hedefimiz bu düzen içerisinde kadınlara daha çok pay verilmesi değil, erkeklerin ve kadınların eşit olduğu özgür bir dünya” dedi. Kadın mücadelesi açısından devrimci bakışın önemini vurgularken bunun sınıfsal yanına işaret etti. Genel grev sürecinde kadın-erkek olarak ayrılmadıklarını grevci ve grev kırıcı olarak ayrıldıklarını ifade ederek mücadele eden ve etmeyen olarak ayrım olduğunu vurguladı.

Etkinlik yarın 8 Mart yürüyüşüne katılma çağrısı ile bitirildi. Etkinlik örgütlenme sürecinden, teknik hazırlığına ve sunumundan programına kadar kadın-erkek kolektif bir şekilde, devrimci, sınıfsal vurgularla amacına uygun gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / Almanya-Fransa