Dünya çapında 8 Martlar’dan yansıyanlar

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar dünyanın dört bir yanında sokaktaydı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2020
  • 18:39
Şili

Şili

Şili

Şili

Belçika

Belçika

Navarra / Bask Bölgesi

Navarra / Bask Bölgesi

Filipinler

Filipinler

Berlin

Berlin

Bangkok

Bangkok

Şili

Şili

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın işçi ve emekçiler tüm dünyada özgün talepleri ve şiarları ile alanlara çıktı, gösteriler düzenledi. Değişik sınıflardan kadınlar bu yıl da ağır sömürü ve çalışma koşullarına, sosyal yıkım saldırılarına, yoksulluğa, işsizliğe taciz ve tecavüze, kadın cinayetlerine karşı eşitlik ve özgürlük istemlerini şiarlaştırarak bir kez daha tüm dünyada ayağa kalktı.

Cinsiyet eşitsizliğini protesto eden kadınlar, "Eşit ücret için işten erken çıktık" şiarı ile grev yaparken, birçok ülkede 'Kadınsız Bir Gün' eylemi düzenledi, kadın grevleri ve yürüyüşleri gerçekleşti.

Bu yılki 8 Mart etkinlikleri, yürüyüş ve gösterileri Koronavirüsün gölgesinde gerçekleşti ve gösterilere katılım geçen yıla göre daha düşük oldu. Eylemlerle kadınların 8 Mart’a damga vurduğu ülkelerden biri Şili oldu.

Bununla birlikte burjuva gericiliğinin kadınlara tahammülsüzlüğü ve devlet terörü de eksik olmadı. Türkiye’nin yanı sıra Meksika, Paris ve İslamabad’da polis göstericilere saldırdı. Kırgızistan’ın Bişkek kentinde cinsiyet eşitliği çağrısında bulunan kadınların eylemi maskeli erkeklerin saldırısına uğradı. Göstericilerin taşıdığı posterleri yırtan, balonları patlatan saldırganlardan 60 kişi gözaltına alındı.

Şili’de milyonlar sokaktaydı

Şili'de iki milyonun üzerinde kadın işçi ve emekçi, genç “Bir daha asla” şiarı ile kadın cinayetlerini protesto etti. Yeni anayasada kadın haklarının güçlendirilmesi taleplerini dile getiren kadınlar gösteriler düzenledi. Santiago de Şili'de gösterilere 100 binden fazla kişi katıldı. Bugün de kadınlar genel grevde.

8 Mart'a ilk giren ülkelerden Avustralya'da Melbourne kentinde kadın işçi ve emekçiler "Eşit ücret için işten erken çıktık" pankartıyla sokaklara çıktı. United Voice (Birleşik Ses) Sendikası’na üye ülke çapında çocuk bakım merkezlerinde çalışan binden fazla kadın emekçi erkeklerden daha düşük maaş almalarını protesto etmek için işlerinden erken çıktı.

Koronavirüs kadınları sokaktan alıkoymadı

Asya’da milyonlarca kadın işçi ve emekçi eşitlik talepleri için sokağa çıktı, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşler düzenledi.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da göstericiler, cinsel şiddete karşı yasa çıkarılması taleplerini yükseltti.Yürüyüşte hükümetten, cinsiyet ayrımcılığı olarak görülen yasaların geri çekilmesi, ev hizmetlerinde çalışanların korunması talep edildi.

Tayland’da başkent Bangkok’da ülkede yayılan işçi kadınlar daha iyi çalışma koşulları ve kadınlara daha fazla hak verilmesi taleplerini yükseltti.

Filipinler’in başkenti Manila’da 8 Mart kitlesel bir yürüyüşle kutlandı. Emperyalizmi protesto ederek Rodrigo Duterte’nin yönetimini sonlandırma çağrısı yaparak sokaklara çıkan binlerce kadın ve erkeğin katıldığı yürüyüşte kadın düşmanı Duterte’nin büyük bir temsili maketi yakıldı. Kadına karşı şiddetin tırmandığı ülkede kadınlar arasında yoksulluk da giderek artıyor.

Pakistan’da büyük baskı ve gericiliğe maruz kalan kadınlar, “özgürlük” talebiyle sokaklara çıktı. Birçok şehirde gösteri ve karşı gösteriler yapıldı. Başkent İslamabad'da yaklaşık bin kadın ve bazı erkekler de eşit haklar talep etti.

Güney Kore’de 7 binden fazla virüs enfeksiyonunun saptandığı ülkede birkaç etkinlik iptal edildi. Kadın grupları sokaklarda yürüyüş düzenlemek yerine cinsiyet eşitsizliğine farkındalığı arttırmak için #FemaleStrike, #PowerUp ve #38InternationalWomensDay hashtagleri kullanarak online kampanyalar düzenledi.

Hindistan’da daha önce planlanmış olan kadın maratonu virüs endişeleri nedeniyle ertelendi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta kadınlar Tahrir Meydanı'nda cinsiyet eşitliğine çağrı yapan bir gösteri düzenlendi.

Avrupa: İsviçre’de Koronavirüs bahanesiyle yasak

Almanya’da en kitlesel gösteri Berlin’de gerçekleşti. Ayrımcılığa ataerkil değer yargılarına karşı sınırsız eşitlik şiarının yükseltildiği gösteriye 20 bin kadın katıldı.

Fransa’daki CGT işçi sendikasına üye kadın işçiler, Rosie the Riveter (Perçinci Rosie) gibi giyinerek eşitlik talebinde bulunmak için sokaklara çıktı. Perçinci Rosie II. Dünya Savaşı’nda cepheye çağrılmış erkeklerin fabrikalarda boş kalan emek gücü açığını kadınlarla gidermek gereksiniminden dolayı kendinden emin duruşuyla, mavi işçi tulumuyla, başında puantiyeli bandanasıyla, şişkin pazularıyla erkeksi bir kadın imajlı bir afiş olarak geliştirildi.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da kadınlar büyük bir gösteri düzenlendi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yürüyüş düzenlendi.

İsviçre’de “Koronavirüs önlemleri” bahanesiyle bin kişinin üzerindeki eylemlerin yasaklanmasına rağmen Lozan’da kadınlar sokaklara çıktı.

Belçika’da Brüksel'de sağanak yağmura rağmen merkez garın önünde toplanan binlerce kadın, Kraliyet Sarayı önündeki meydana yürüdü. 8 Mart’ın bu yıl Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle Belçika’da kadın emekçiler iki gün eylem yapma kararı almışlardı. Kadın grevi Pazartesi günü de sürecek.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kadınlar 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde şiddete son verilmesi ve cinsiyet eşitliği çağrısında bulundu.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kuzey Makedonya Helsinki İnsan Hakları Komitesi tarafından organize edilen bir gösteri düzenlendi. Protesto gösterisi ‘Suçlu değilsin’ sloganıyla yapıldı.

ABD'de, “Kadınsız bir gün !” şiarı ile işe gitmeyerek eşitsizlikleri protesto ettiler. Kadınlar hem işe gitmeyerek hem de bugün hiç para harcamayarak kadınların Amerikan toplumundaki güçlerini ve ekonomik etkilerini göstermeyi hedefliyorlardı.