Rojava halkları 8 Mart alanlarında

Rojava kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve etkinlikleri düzenleniyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2020
  • 15:12

Türk sermaye devletinin savaş ve saldırı politikalarının doğrudan hedefi olan Rojava’da halklar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geliyor.

Kürt, Arap, Türkmen, Süryani halklarından kadınlar, 8 Mart’ için eylem ve etkinliklere katılıyor.

Şehba

Jinnews’ta yer alan haberlere göre, Türkiye ve ona bağlı grupların saldırısı sonucu Şehba’ya göç etmek zorunda kalan Efrînliler bu yıl da 8 Mart emekçi kadınlar gününü büyük bir coşku ile kutluyor. Şehba’nın Ehdes ilçesine bağlı Maratê köyünde bir araya gelen Arap, Türkmen ve Kürt kadınlar, yürüyüş ile mitingin yapılacağı alana yürüyüş gerçekleştirdi.

Kutlama yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Kevana Zêrin Efrîn grubu şarkılarıyla etkinlikte yerini aldı.

Reqa

Reqalı ve Tebqalı binlerce kadın, IŞİD'in başkent ilan ettiği Reqa’da 17. tümen bölgesinde bir araya gelerek kutlamalara başladı. Kutlamada Suriye Gelecek Partisi, Genç Kadın Birliği, YPJ ile Reqa ve Tebqalı kadınlar adına konuşmalar yapılacak. Konuşmaların ardından tiyatro, müzik ve folklor grupları sahne alacak.

Minbic

Minbic’de de yüzlerce kadın kutlamaların adresi olan kentin batısındaki Amel El Nezaf Kavşağı’nda toplandı.

Buradaki kutlamada da konuşmaların ardından kültür sanat grupları sahne aldı.

Qamişlo

Qamişlo Kantonu’ndan yüzlerce kadın, Tirbespiyê ilçesine bağlı Mizgeftê köyünde toplanarak eylem yaptı. Kutlamalara katılan Kürt, Arap ve Süryani kadınların kendi ulusal kıyafetleriyle yer alması renkli görüntüler oluşturdu.

Kobanê

Kobanê’de de kadınlar 8 Mart için Qada Jina Azad’ta (Özgür Kadın Meydanı) buluştu. 6 koldan yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, ulusal kıyafetleri ile miting alanında toplandı. Miting alanına Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları, Kongreya Star, YPJ ve HPC Jin bayrakları taşındı. 

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Kongreya Star adına Rojîn Mihran söz aldı. Rojîn, Abdullah Öcalan’ın ailesi ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Kürtçe ve Arapça okudu.

Hesekê

Hesekêli kadınların 8 Mart etkinlikleri de Kürt ulusal marşı Ey Reqîb ile başladı. Abdullah Öcalan’ın posterleri ile Kongreya Star ve YPJ bayraklarının donatıldığı alana kadınlar ulusal kıyafetleriyle geldi. Etkinlik Kürtçe, Arapça ve Süryanice kutlama mesajları okunduktan sonra çeşitli kültür sanat etkinlikleri ve konuşmalarla sürdü.