Stuttgart’ta 8 Mart eylemleri

Stuttgart’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla iki eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2020
  • 00:08

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Stuttgart’ta iki eylemle kutlandı. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) da her iki eylemde yerini aldı.

İlk eylem saat 11.30’da Schlossplatz’ta Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) tarafından gerçekleştirildi. Mitingde basın açıklaması yapıldı ve serbest kürsü oluşturuldu. Burada yapılan konuşmalarda Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel arka planı üzerinde duruldu. 1911’den beri kadınlar gününün dünya çapında enternasyonal bir mücadele günü olduğu vurgulandı.

Kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekilen konuşmalarda, “Dünya Kadınlar Günü” kapsamında şimdiye kadar kadın hareketinin verdiği mücadelelerle elde ettiği kazanımların kutlandığı belirtildi. Ayrıca, mevcut ayrımcılık ve eşitsizlikler hakkında farkındalığı arttırmak, kadın-erkek eşitliği için mücadele etmek için alanlara çıkıldığı vurgulanan konuşmalarda, sömürüye, eşitsizliğe ve faşizme karşı enternasyonal dayanışmanın önemi üzerinde duruldu. Konuşmaların ardından enternasyonal marşlar eşliğinde eylem sonlandırıldı.

Eylemde Dünya Emekçi Kadınlar Günü şiarlarının olduğu, “emperyalist şavaşa, kapitalist sömürüye son” vurgusunun olduğu döviz ve pankartlar yer aldı.

İkinci eylem için Ver.di Sendikası ile ilerici Alman parti ve kurumların çağrısıyla saat 12.00’de Marktplatz’ta toplanan kitle saat 12.30’da yürüyüşe geçti.

Döviz ve pankartlar arkasında 2 bine yakın kişinin katıldığı yürüyüş boyunca “Sınıfsal ve cinsel sömürüye, şiddete karşı eşitlik!”, “Özgürlük için mücadeleye!”, “Faşizme karşı kadınlar savaşıyor!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları hiç susmadı. Yürüyüş Marienplatz’a ulaştığında konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, kapitalist barbarlık düzenine karşı enternasyonal dayanışma çağrıları yapılarak eylem saat 14.00’te sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart