Ülkenin dört bir yanında 8 Mart

Kadınlar başta olmak üzere işçi ve emekçiler Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2020
  • 17:46

Adana

Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile Uğur Mumcu Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı birlik talebi haykırıldı. 10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybeden kadınların anıldığı mitingde emperyalist savaşlar, göçmenlerin durumu teşhir edildi. Miting alanına girişte polis “savaşa karşı barış” talebi olan pankartları engellemek istedi. Polisin engellemesi üzerine kadınlar tepki gösterdi. Tertip komitesinin girişimi ile pankart içeri alındı. "Akit kapatılsın, AKP'nin gülüşü kadınları öldürüyor, Diyanet kapatılsın yerine sığınma evi açılsın" yazan dövizler alana alınmadı. Adana Kadın Platformu adına Avukat Sevil Aracı basın metnini okudu. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da konuşma yaptı.

Mitingde İranlı bir kadın konuşma yaptı. İran'da tecavüze uğrayan, şiddete uğrayan kadınların sesi olan İranlı kadın, "Elbisemi seçme halkım var. Sessiz olmaya mahkumlar. Kadınlarla erkeklerin eşitliği için savaşıyoruz. Yaşasın 8 Mart" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekilen mitingde dünyadaki kadın eylemleri, VİP Tekstil direnişi selamlanan mitingde “Las Tesis” dansı yapıldı.

Antalya

Kanza Parkı'na yapılan yürüyüşe kadınlar yöresel kıyafetler ve erbanileri ile katıldı. Şarkılarla süren yürüyüş sonrası açıklama yapıldı.

Çorum

Kadeş Barış Meydanı’nda 8 Mart için bir araya gelindi. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganları atıldı. Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan, bir konuşma yaptı.

Muğla

Datça’da yürüyüş düzenlendi. Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen yürüyüş ile Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirildi.

Aydın

Didim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde iki ayrı yürüyüş kolundan Kent Meydanı'na sloganlarla yürüyüş düzenlendi. Açıklamayı Nuran Karabıyıkoğlu okudu. Etkinlik söylenen türküler ve çekilen halaylarla devam etti.

Eskişehir

8 Mart etkinliği kapsamında Espark AVM önünde toplanan kadınlar, Adalar Porsuk Bulvarı'na yürüdü.

Yürüyüş öncesi polis savaş karşıtı ifadeler bulunan dövizlere el koydu.

Hopa

Hopa Belediyesi önünde toplanan kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi. “Şiddet, yoksulluk, kadın düşmanlığı değil; yaşamak istiyoruz” diyen kadınlar açıklama yaptılar.

Antakya

Büyük Antakya Parkı’nda yapılan basın açıklamasında “Krize ve şiddete karşı mücadelede ısrarcıyız” pankartı açıldı. Kadınlar “Yaşasın 8 Mart”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Kız kardeşlerimizin hesabını soracağız”, “Kadınlar susmayacak özgürce yaşayacak”, “Fıtratımızda direniş var” ve “Nafakama dokunma” yazılı dövizler taşıdılar. Açıklamayı Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Eş Başkanı Meryem Avcı okudu.

Karabük

Safranbolu'da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği kapsamında yürüyüş yaptılar.

Manisa

“Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir” pankartının açıldığı eylemde Manisa Kadın Platformu adına basın açıklamasını Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz okudu.

Uşak

Kadın Meclisleri Kent Meydanı’nda bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada "Emine Bulut'un 'Ölmek istemiyorum' çığlığı, bugün yaşamak isteyen tüm kadınların mücadele bayrağı oldu" denildi.

Rize

Fındıklı’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Dörtyol’da toplanılan eylemde “Yaşasın 8 Mart”, “Şiddete son”, “Kadın Yaşam Özgürlük” dövizleri taşındı. Eylem sonrası sergi ve söyleşi yapıldı.

Edirne

Sınırda göçmenler eylem yaptı. Emekçiler “8 Mart” yazılı kartonlarla kapıların açılmasını istedi.

Kaynaklar: sendika.org, Evrensel, dokuz8Haber