Direniş alanlarından 8 Martlar...

SF Trade Tekstil ve VİP Giyim fabrikalarında direnen kadın işçilerle dayanışma büyütülerek 8 Mart etkinlikleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2020
  • 21:33

Hakları için fabrika önlerinde direnişlerini sürdüren kadın işçilerle birilkte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. İzmir'de SF Trade Tekstil, Kocaeli'de VİP Giyim direnişleriyle dayanışma yükseltildi.

SF Trade Tekstil direnişinde 8 Mart etkinliği

Gaziemir serbest bölgesinde bulunan SF Trade Tekstil işçileriyle direnişlerinin 140. gününde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi. 

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla yapılan, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikasi, Devrimci Gençlik Birliği, İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’nın da katıldığı 8 Mart etkinliği için saat 15.30’da serbest bölge girişinde toplanıldı. Alkış ve sloganlar ile işçi servisleri karşılandı ve ardından sloganlar ile direniş alanına geçildi. 

“Kazananlar yalnızca direnenler olmuştur”

Direniş alanında ilk olarak İzmir Kadın Platformu adına Günseli Kaya basın metnini okundu. Kaya, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemine değinerek şunları ifade etti:

“Bu mücadele kadınların eşitlik mücadelesidir. Bu mücadele emeğin özgürleşmesi için sendikal mücadelede yerlerini alıp mücadelenin önüne geçen kadınların gündür. Bu, bütün dünyada 1910 yılından bu yana işçi emekçi kadınların mücadeleden vazgeçmeyeceklerini gösteren simge bir gündür.”

8 Mart’ın tarihsel olarak geliştiği sürecin aktarıldığı konuşmada mücadele çağrısı yapıldı. Kaya, 8 Mart’ın yaratıcıları olan kadın işçilere değinerek Clara Zetkin’e selam gönderdi. SF Tekstil işçilerinin direniş sürecinde çok şey öğrendiğini vurgulanan konuşmada “Her mücadele kazanılamayabilir ancak tarih göstermiştir ki kazananlar yalnızca direnenler olmuştur” dedi.

“140 gündür direnişimizi sürdürüyoruz”

Etkinlik DERİTEKS adına Ceren Cerit’in konuşması ile devam etti. Cerit sendikalaşma sürecine değinerek, şunları ifade etti:

“140 gündür direnişimizi sürdürüyoruz. Direnişe çıktığımızdan itibaren içerideki üye arkadaşlarımıza baskılar daha da artarak devam ediyor. Sendikadan istifa etmeleri için baskı görüyorlar. İş veren toplantılar yaparak, şube başkanımızın paylaşımlarını bahane ederek, içerde ceza davası için tehditlerde bulunuyorlar. Son olarak 140 gündür, 4 kadın arkadaşımız ve biz burada direniyoruz ve direnmeye devam edeceğiz.”

Cerit’in ardından SF Trade Tekstil işçisi kadınlar tek tek desteğe gelenleri selamlayarak, yaşadıkları baskıları ve sendikal çalışmaları anlattı. İşçiler konuşmalarını “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” sloganıyla bitirdi. 

Ardından Viyan Kadın Korosu müzik dinletisi sunarak direnişe destek verdi, hep birlikte halaylar çekildi. 

Müzik dinletisinin ardından foruma geçildi. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, İşçi Emekçi Kadın Komisyonları, Sosyalist Kadın Meclisleri, Mor Dayanışma, İzmir Emek Koordinasyonu adına konuşmalar yapıldı.

İşçiler birlik olmalı

İzmir Emek Koordinasyonu, kuruluş sürecini anlatarak yan yana gelmenin, birlikte saldırıları göğüslemenin önemine dikkat çekti. Aynı zamanda sendikal bürokrasiye karşı taban örgütleri ve komiteler ile fabrikalarda örgütlenme ihtiyacı ile Koordinasyon’un kurulduğu ifade edilen konuşmada, işçilerin direnişi selamlandı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) adına yapılan konuşmada 8 Mart’ın ön günlerinde SF direnişinde bir araya gelmenin önemli olduğu vurgulandı. Tekstil işçilerinin yaşadığı baskı ve mobbing üzerinde durulan konuşmada, sendikal hakları için direnen işçilere dikkat çekildi. SF Trade Tekstil işçilerinin yanısıra Gebze’de bulunan VİP Giyim işçisi kadınlar hatırlatıldı. Ayrıca, YFA Momentum’da DEV TEKSTİL’e üye oldukları için işten çıkarılan kadın işçilerin mücadele verdiğinden bahsedildi. Ardından 8 Mart’ın tarihi önemine dikkat çekilerek birlikte mücadelenin gerekliliği vurgulandı. Kadın erkek el ele örgütü mücadele çağrısı yapıldı.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) adına yapılan konuşmaya SF Trade, VİP giyim ve Bergama Belediyesi’nde direnen kadın işçiler selamlayarak başlandı. Kapitalizmin krizi, emperyalist savaş ve saldırganlık vurgulanarak faturanın emekçilere kesilmeye çalışıldığı ifade edildi. 8 Mart’ın tarihsel önemine değinerek "Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde" denildi.

***

VİP Giyim direnişinde etkinlik

VİP Giyim işçileri direniş alanında 8 Mart etkinliği gerçekleştirdi. Deriteks Kadın Komisyonu’nun 8 Mart’a dair açıklaması direnişçi işçi Kadriye Horlu tarafından okundu. Açıklamada kadın emekçilerin çalışma yaşamında ve sosyal hayatta karşılaştıkları ayrımcılık ve sömürü teşhir edildi. Ancak buna karşın VİP Giyim’de, SF Trade’de, Bergama’da kadın işçilerin direnişin öncüsü olduğu vurgulandı. 1857’de ABD’de kadın dokuma işçilerinin yaktığı mücadele ateşinin bugün de tekstil ve deri işçisi kadınların elinde sınıfsız-sömürüsüz bir dünya kurulana kadar yanacağı ifade edildi.

Sonrasında çeşitli siyasi kurumlar ve kadın örgütleri adına dayanışma konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından 8 Mart’ın tarihine dair kayıt alandakilere dinletilmesiyle 8 Mart programı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Gebze