Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fransa’nın başkenti Paris’te on binlerce işçi emekçi ve gencin katıldığı kitlesel ve coşkulu 8 Mart yürüyüşü gerçekleşti.
İşçi ve öğrenci sendikalarının yansıra ırkçılık karşıtı, anti-faşist ve feminist kadın örgütlerinin çağrısıyla gerçekleşen yürüyüş, kitlenin saat 14.00’te İtalya Meydanı’nda toplanmasıyla başladı. Kortejlerle Republique Meydanı’na yüründü. Kortejlerden cinsel ve sınıfsal baskıya, kadın-erkek eşitsizliğine karşı talepler yükseldi.
Demiryolu, avukat, mağaza kasiyeri, havayolu çalışanı, temizlik işçisi, eğitim, sanat gibi birçok alandan emekçi kadınların iş elbiseleriyle katıldığı yürüyüşte kolej, lise ve üniversite öğrencileri de kitlesel olarak yer aldı.
Yer yer yağan sağanak yağmura rağmen kortejlere coşku hakimdi. “Eşit işe eşit ücret” talebinin yükseldiği kortejlerde ayrıca, kadın cinayetlerinin sorumlusunun devlet ve hukuk sistemi olduğu vurgulandı. 2019 yılında ve 2020’nin ilk üç ayında katledilen kadınların isimlerini, yaşlarını, katliam tarihini ve sayısını belirten dövizler taşındı.
Mavi iş tulumlarıyla yüzlerce kadının oluşturduğu koro ise yürüyüş boyunca Macron ve reformlarına karşı koreografi sergiledi. Yürüyüşte “kapitalizm”, “ataerki”, “hakimiyet” yazılı dev boyutta hazırlanan leş kargası maketleri taşındı. Haykırılan sloganlarla göçmen kadınlara yönelik devlet eliyle körüklenen ırkçılığa, polis şiddetine, cinsel taciz ve saldırılara karşı öfke dile getirilerek dünyanın tüm kadınlarıyla dayanışma sloganları yükseldi.
Kadınların maruz kaldığı aşırı sömürünün, ayrımcılığın ve ırkçılığın, güvencesizliğin ve düşük ücretlerin son bulması; kamuda, eğitimde ve sağlıkta uygulanan neoliberal politikaların, emeklilik reformunun kaldırılması; kürtaj hakkı, savaş olan ülkelerden gelen kadın ve çocukların sınır dışı edilmelerinin durdurulması talepleri dile getirildi.
Yürüyüşte Filistinli, İranlı, Meksikalı kadınlar da ülkelerinde yaşanan kadına yönelik şiddet ve cinayetlere dikkat çekti. Kürdistanlı kadınların kitlesel olarak katıldığı yürüyüşte, ses aracından yapılan konuşmalarla seslendirilen Kürtçe şarkılar kortejlerde büyük bir coşku yarattı. Paris’ten sınıf devrimcileri de yürüyüşe TKİP ve BİR-KAR bayraklarıyla katıldı.
Yürüyüşten notlar:
Yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan Salpetriere hastanesi önüne gelindiğinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek ve öldürülen hemşire Elodie için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleşti.
Gare de Lyon tren garı önünde demiryolu çalışanlarının emeklilik reformuna karşı verdikleri mücadele selamlandı.
İbis oteli önünde taşeron çalışma ile yarı zamanlı, esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı grevci temizlik işçilerinin direnişi selamlandı.
Opera Meydanı’na gelindiğinde emeklilik reformuna karşı grevde olan opera sanatçıları ile birlikte zafer şarkıları söylenerek kortejler selamlandı.
Güzergah üzerinde birçok evin balkon ve penceresinden kortejlerin selamlanması büyük bir coşku yarattı.
Yoğun yağmura rağmen disiplini bozmayan kortejler Republique Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe 60 bin kişinin katıldığı açıklandı.
Kızıl Bayrak / Paris