İstanbul’da 8 Mart mitingi

Kadıköy’de Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde buluşuldu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2020
  • 16:29

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kitleler İstanbul Kadıköy’de mitingde buluştu.

8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen miting için Beşiktaş iskelesi önünde toplanıldı. Kadıköy sokaklarında bir araya gelen kadınlar ara sokaklarda yürüyüş düzenleyerek miting alanına ulaştı. “Direnişi örgütlüyoruz özgürlüğe yürüyoruz” pankartıyla HDP önünde toplanan kitle de İskele Meydanı’na geldi.

“Yaşasın kadınlar, yaşasın 8 Mart” sloganı başta olmak üzere sloganlar, müzik ve halaylar eşliğinde başlayan mitingde açılış konuşmasında kadın üzerindeki baskılara, şiddete, çifte sömürüye değinildi, savaşların en çok kadınları vurduğu belirtilerek barış talebi haykırıldı. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önünü açan uygulamalar ve yasal düzenlemeler teşhir edildi. Direnen kadın işçilerin selamlandığı konuşmada, 8 Mart’ın tarihçesine değinilerek kadınların 19. yüzyılda verdiği mücadelelerden bugüne baskılara ve çifte sömürüye boyun eğmediği, direnerek, mücadeleyle haklarını kazandığı vurgulandı.

Ülkedeki ekonomik krizin üzerinde durulan konuşmada, kadınların güvencesizliğe, işsizliğe terk edildiği, daha fazla baskı ve şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Konuşmalarla devam eden mitingde Mücella Yapıcı’ya söz verildi. Yapıcı, konuşmasında “Doğamıza, mahallemize, evimizi ortak alanlarımıza önce biz sahip çıkarız. Biz hayatı yaratanlarız biz hayatı devam ettirenleriz. Yılmak yok” dedi. Yapıcı’nın ardından 8 Mart Kadın Platformu’nun açıklaması okundu. Ayrıca eşinden şiddet gören ve buna karşı öz savunmayla kendisini koruyan Namme Öztürk de bir konuşma yaptı. Öztürk, kadınların dayanışmasına ve birliğine vurgu yaparak “Bir kez daha görmek istemeyenlerin gözüne gözüne buradayız” dedi.

Konuşmaların yanı sıra mitingde müzik dinletileri eşliğinde halaylar çekildi, kadınlar coşkulu bir şekilde şiarlarını ve taleplerini haykırdı.