Kayseri’de coşkulu 8 Mart!

Kayseri’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 22:10

Kayseri’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi gerçekleştirildi.

Saat 18.00’de Kayseri Form önünden kent meydanına doğru yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca işçi ve emekçi kadınlar coşkulu bir şekilde “Kadın erkek el ele mücadeleye!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Kadın işçiler bir adım öne!” sloganlarını haykırdılar.

Kayseri Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Kayseri İşçi-Emekçi Komisyonu temsilcisi Züleyha Demir okudu. Açıklamada kadınlara yönelik haksızlığın sürdüğü belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Tarih boyunca vermiş olduğumuz zorlu, örgütlü mücadelelerle elde ettiğimiz haklarımız olmasına rağmen biz kadınlar halen gerçek eşit bir düzende y

Kayseri’de coşkulu 8 Mart!

Kayseri’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi gerçekleştirildi.

aşayamıyor, eşitsizliğin derinleştiği koşullarda bir hayatı sürdürmek ve hatta hayatta kalmak için ciddi çaba harcıyoruz.”

Ekonomik ve siyasal krizin derinleştiği, baskının arttığı belirtilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“8 Mart’ı da ekonomik krizin, yoksulluk ve yoksunluğun kemiklerimize kadar hissedildiği, savaş çığırtkanlığının, ırkçılığın arttığı, doğanın talan edildiği, kadınlar için daha esnek-güvencesiz çalışma koşullarının dayatıldığı, eve kapatılıp sosyal hayattan dışlanmaya çalışıldığı, şiddetin meşrulaştırıldığı, eşitsizliğin derinleştirildiği koşullarda kutluyoruz.”

8 Mart’ın tarihsel anlamına değinilen açıklamada şunlar belirtildi:

“8 Mart emekçi kadınların mücadele günüdür. 8 Mart aynı zamanda kadınların 1857’den bugüne erkek egemen kapitalist sistemin dayattığı her türden eşitsizliğe karşı birlik ve mücadele günümüzdür.

166 yıl önce New York’ta tekstil işçisi kadınların ağır çalışma koşullarına karşı başlattığı mücadeleyi şiddetle bastırmaya çalışan egemen sistem ve patronlar, işçi kadınlara saldırarak 129 kadını katletti. Kadınların mücadelesi ile 1910 yılında 2. Enternasyonal tarafından 8 Mart günü birlik, mücadele ve dayanışma günü ilan edilmiştir. Tüm dünyada ve ülkemizde de gününe sahip çıkan kadınlar içeriğinin boşaltılmasına da izin vermediler, vermeyeceğiz.”

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

“Emek sömürüsüne, yoksulluğa, şiddete, tacize karşı dayanışmayı ve mücadeleyi güçlendiriyoruz. 6 Şubat depreminden sonra hala sorunları çözülmeyen kız kardeşlerimizin öfkesi, Agrobay’da, Özak’da direnen kadınların inancı, doğasına sahip çıkan kadınların direnci ve daha özgür yarınları hep birlikte kuracağımızın umuduyla ‘Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın mücadelesi’.”

Kayseri’de son yılların hem nicelik hem de nitelik olarak en güçlü 8 Mart eylemi bu yıl gerçekleşti. Yaklaşık 250 işçi ve emekçi kadın 8 Mart eylemine katıldı. Kayseri İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu 25 Kasım’ın ardından 8 Mart’ta da işçi ve emekçi kadınların sesini alana taşıdı. Yürüyüş ve basın açıklaması sırasında dostun ve düşmanın dikkatini çeken bir duruş sergiledi.

Kızıl Bayrak / Kayseri