Kadın işçilerden 8 Mart eylemleri

Sendikalı kadın işçiler birçok ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 17:00

Sendikalı kadın işçiler birçok ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde eylem ve basın toplantıları gerçekleştirdi.

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş üyesi kadınlar hastanelerde 8 Mart bildirisi okudu. İstanbul Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde okunan bildiride şu taleplere yer verildi:

“-İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin şekilde uygulansın.

-ILO'nun 190 sayılı sözleşmesi imzalansın!”

KESK’e bağlı SES üyesi sağlık emekçileri İstanbul Bakırköy ve Aksaray, Ankara, Alanya ve Antalya’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemlerde okunan açıklamada şu talepler sıralandı:

“-Gece nöbeti çift vardiya sayılsın, gebelik testi pozitif olduğu andan itibaren, kadın sağlık ve sosyal hizmet emekçileri nöbetten muaf edilsin.

-Ücretli ebeveyn izinleri uzatılsın.

-7/24 kurumsal ücretsiz anadilinde kreş hakkı için mücadele ediyoruz.

-Demokratik ve laik bir yönetim istiyoruz.

-Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz.

-Tüm kadınlara, HPV aşısı ücretsiz sağlanarak ulusal aşı programına dahil edilmesi için mücadele ediyoruz.

-Esnek çalışma modellerine, cinsiyetçi iş bölümüne ve ücret eşitsizliğine karşı güvenceli iş talebi ile mücadele ediyoruz.

-İş yerlerimizdeki, şiddete ve mobbinge karşı ILO 190’ın imzalanması için mücadele ediyoruz.

*İstanbul Sözleşmesine geri dönülsün, 6284 sayılı yasa etkin uygulansın talebiyle mücadele ediyoruz.

-Sağlık ve sosyal hizmet eğitimi veren kurumlarda ve hizmet içi eğitimlerde, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık eğitimi verilmesi için mücadele ediyoruz.

-Sağlık ve sosyal hak olan kürtaj hakkını engelleyen fiili uygulamalardan vazgeçilerek; güvenli ve parasız olarak sağlanması için alanlardayız!

-Yoksulluk sınırının üzerinde; emekliliğe yansıyacak temel ücret hakkımız için alanlardayız!

-KHK’ler ile haksız hukuksuz işten çıkarılan emekçiler işlerine iade edilsin diyerek alanlardayız!

-Sağlık iş kolu, ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınsın diyerek alanlardayız!

-Doğum kontrol yöntemlerine ulaşım zorluklarının ortadan kaldırılarak bu yöntemlere kadınların ücretsiz ulaşımının sağlanması için alanlardayız!”

Genel-İş İzmir Şubeleri, “Sömürüye, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız!” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Penguen Kitapevi önünde toplanan kadın işçiler sloganlar eşliğinde cadde girişine kadar yürüdü. Basın metnini Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç okudu. Kadınların mücadeleleri neticesinde elde ettikleri kazanımların iktidarın hedefi haline geldiğini söyleyen Genç şöyle devam etti:

“Genel-İş’li kadınlar olarak, eş değer işe eşit ücret, insanca yaşanacak ücretler ve sosyal haklar, güvenli çalışma koşulları için verdiğimiz mücadelenin yanı sıra gerçek kadro talebi, iş yerlerimizde bütün işçilerin faydalanacağı ücretsiz kreş talebi, yaşadığımız kentte şiddet gören kadınların güvenle sığınabileceği sığınaklar için mücadelemiz var. Sömürünün ve şiddetin olmadığı eşit koşullarda hak ettiğimiz, haklarımız için, eşitlik için, insanca bir yaşam için mücadelemiz var.”