Ekim ayı kadın cinayetleri: 21 kadın öldürüldü, 8 “şüpheli ölüm”

KCDP'nin raporuna göre Ekim ayında 21 kadın öldürüldü, 8 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Kasım 2020
  • 21:59

AKP-MHP rejiminin kadın düşmanı politikalarıyla tırmanan kadın cinayetlerine Ekim ayında yenileri eklendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2020 Ekim raporuna göre Ekim ayında 21 kadın öldürüldü, 8 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Devletin kadın cinayetlerine ilişkin bilgiler açıklamakta zorunlu olduğu halde açıklamadığı belirtilen raporda Ekim ayı kadın cinayeti verileri şöyle açıklandı:

“Bu ay 21 kadın cinayeti işlenmiş, 8 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 21 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 9’u de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Kadınlar tanıdığı erkek tarafından öldürülüyor

Kadın cinayetlerinin kadınların tanıdığı erkekler tarafından işlendiği raporda yine verilerle anlatıldı:

“Ekim ayında öldürülen 21 kadının 6’sı birlikte olduğu erkek, 5’i evli olduğu erkek, 5’i tanıdık birisi, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de kardeşi tarafından öldürülmüştür. 2 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilememiştir.”

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadın cinayetlerinin çoğunlukla evlerinde işlendiği vurgulanan raporda “Kadınların 12’si evinde, 2’si arabada, 2’si işyerinde, 2’si sokak ortasında, 1’i de ıssız bir yerde, 1’i kuaförde öldürülmüştür. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 57’si evlerinde öldürüldü” ifadeleri kullanıldı. 

Cinayet aracının çoğunlukla ateşli silah olduğu açıklanan raporda kadınların çalışma durumlarını tespit etmenin çok zor olduğu belirtilerek bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

TÜİK kadın işsizliğinin gerçek boyutunu gizliyor

Raporda, TÜİK’in “ev işleriyle meşgul kadın” istatistiklerinin kadın işsizliğinin gerçek boyutunu gizleme işlevi taşıdığına şöyle dikkat çekildi:

“Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı bir önceki yıla göre 1 milyon 285 bin azaldı. Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Temmuz 2020'de 10 milyon 201 bin oldu. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 4’ü bir işyerinde çalışıyor ve 17 kadının çalışma durumu bilinememektedir.”

Koruma ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmıyor

İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün uygulanmadığı, kadın katillerinin indirimlerle neredeyse cezasızlıkla ödüllendirildiği ifade edilen raporda, kadınların korunmasına ilişkin şunlar söylendi:

“Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Kadınları korumak ve şiddeti önlemek için getirilen 6284 sayılı kanun yasalaşması İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından mümkün olabilmiştir.

“Ekim ayında öldürülen kadınların 15’inin koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; yalnızca 7 kadının polis şikayeti, boşanma başvurusu, uzaklaştırma veya koruma kararı gibi adli başvurusu olduğu biliniyor.”