Farplas’ta kadına şiddet

Farplas işçileri, kadına yönelik şiddete yönetim tarafından sessiz kalındığını aktardı. İşçiler tüm arkadaşlarına “Yaşanan her sorun hepimizindir. Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıranlar, aynı zamanda ekmeğimizi kısanlardır. Kadın erkek ortak hareket edelim. Beraber mücadele edelim.” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ekim 2020
  • 17:31

Gebze’de bulunan Farplas fabrikasında üretim esnasında kadın bir işçi başka bir işçi tarafından şiddete uğruyor. Fabrikadaki herkesin şahit olduğu bu olaya Farplas yönetimi sesiz kalıyor.

İşçilerin, birliğimize ilettiği mesajda Farplas patronu ve yönetiminin sürekli kadın haklarından dem vurduğu ama bu olaya sessiz kaldığı belirtiliyor. Ayrıca yaşanan bu olaya sessiz kalınmasının bir sermaye politikası olduğu, bununla şiddetin işçiler üzerinde bir basınç olarak kalması ve meşrulaştırılması hedefleniyor.

Farplas’ta sömürü şartlarının ağır olduğu pek çok kez işçiler tarafından dile getirilmişti. İşçi sağlığı ve güvenliğinin hiçe sayıldığı, ücretlerin düşük olduğu fabrikada, sosyal haklar da bir bir gasp ediliyor. Kadın işçilerin yoğunlukta olduğu fabrikada sömürü şartlarının bu kadar ağır olması da, Farplas kapitalistinin izlediği politikanın yansımasıdır. 

Yapılan araştırmalar kadın işçilerin pandemi sürecinde hem üretim hem de toplumsal koşullarda daha fazla sömürü ve şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Sermaye pandemi sürecini istismar ederken, bedeli tüm emekçiler, ama daha çok da işçi-emekçi kadınlar ödüyor. 

Sermayenin lehine emekçilerin aleyhine olan bu gerçeği ancak kadın ve erkek işçiler emek mücadelesini birlikte büyüterek aşabilir. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü olan 25 Kasım’ın yaklaştığı bugünlerde kadın işçilerin mücadeleyi büyütmeleri, insanca yaşam taleplerini yükseltmek için örgütlenme zeminlerini güçlendirmeleri gerekiyor.

İşçiler aleyhine olan olumsuz tablo, Farplas’ta daha da belirgin.  İşçilerinin mesajı, bunu yalın bir şekilde anlatıyor:

-Kadın işçilere kreş yok.

-Kadın işçilere özel günlerinde izin yok.

-Kadın işçilere mobbing, baskı ve şiddet var.

-Kadın işçilere sosyal hak yok.

-Kadın işçilere insanca yaşama yetecek ücret yok.

Ve bu sorunları, fabrikadaki erkek işçilerle beraber yaşıyoruz. 

Hepimiz işçiyiz arkadaşlar. 

Ağır çalışma koşulları, yoğun sömürü, uzun çalışma saatleri kadın-erkek tüm işçilerin ortak sorunudur. Vahşi kapitalizmin yarattığı bu koşullarda kadın işçiye yönelik şiddette karşı durmak, onurlu olan her işçinin görevidir. Hem sömürüye hem şiddete karşı mücadelenin yükseltilmesi, işçilerin haklarını savunmanın yolu olduğu kadar, onurlarını korumanın da yoldur. 

Farplas işçilerinin de dediği gibi: “Yaşanan her sorun hepimizindir. Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıranlar, aynı zamanda ekmeğimizi kısanlardır. Kadın erkek ortak hareket edelim. Beraber mücadele edelim.”

Petrokimya İşçileri Birliği