Kadın düşmanı AKP iktidarının kadına yönelik şiddetin önünü açan uygulamaları eşliğinde kadın cinayetleri yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Kasım ayı raporunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 29 kadının katledildiği aktarılarak ayrıca 10 “şüpheli ölüm”ün aydınlatılması istendi.
Raporda, kadınların hangi bahanelerle katledildiği, kadın cinayetlerinin nerede ve kim tarafından işlendiği, ölen kadınların çalışma durumu hakkında bilgilere yer verildi. Cinayetlerinin yarısının nedeninin bilinmediğine değinilirken şu ifadeler kullanıldı:
“Öldürülen 29 kadından 15’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 1’i ekonomik, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 15 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.”
Kadınların en çok evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda, “Kadınların 20’si evinde, 4’ü sokak ortasında, 3’ü iş yerinde, 1’i de arazide öldürülmüştür. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’u evlerinde öldürüldü.” bilgisi verildi. 29 kadının 18’inin ateşli silahlarla öldürüldüğü belirtilirken, bir kadın haricinde tamamının tanıdığı veya akrabası tarafından öldürüldüğü bildirildi.
Kadınların çalışma durumunun tespit edilmesinin zor olduğuna işaret edilerek raporda, 5 kadının bir işyerinde çalıştığı bilgisinin alındığı, diğerlerinin çalışma durumunun bilinmediği aktarıldı. Ayrıca kadın işsizliğinin gerçek boyutunu gizleyen TÜİK’in “ev işleriyle meşgul” kadın sayısının geçen yıla kıyasla azaldığını belirttiğine değinilirken, “TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Ağustos 2020'de 10 milyon 079 bin oldu” dendi.
Raporda 25 Kasım’larda Türkiye sokaklara çıkan kadınlara, AKP şeflerinin kadın düşmanı açıklamalarına da yer verildi.
“Vestel’e boykot”
Raporda öne çıkan bir başlık ise Vestel fabrikasında kadın işçilere yönelik işten atma saldırısı oldu. 1000’e yakın işçinin koronaya yakalandığı, en az 7’sinin iş cinayetine kurban gittiği Vestel’de korona önlemi talepleri nedeniyle kadın işçilerin işten çıkarılmasına dikkat çekildi. “Vestel’de çalışan İşçi Kadın Meclisi üyesi kadınlar pandemi döneminde salgına uygun şartlarda çalıştırılmadıkları için bir eylem gerçekleştirmişti” hatırlatmasının ardından şu ifadelere yer verildi:
“Ardından Vestel bir açıklama yapmış ve önlemleri artırdığını söylemişti. Buna rağmen 1 İşçi Kadın Meclisi üyesi işçiyi işten atmıştı. Aynı konuyla ilgili olarak işten atılan işçi kadına şahitlik yapan bir başka işçi kadın da bu ay işten çıkartıldı. Tam da 25 Kasım gündeminin olduğu bu ayda yaşanan bu olay, 8 Mart ve 25 Kasım gibi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi söz konusu olunca milyonlar harcayan şirketlerin iç işleyişlerinde ne kadar eşitliksiz, kadın ve işçi düşmanı olduklarını bir kez daha gösterdi. İşçi Kadın Meclisleri #VestelBoykot kararı alarak, işçilerin işlerine iade edilmesi, gasp edilen hakların iade edilmesi ve işçilere covid-19’dan korunacak tedbirlerin sağlanması için çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.”