Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği

Teslim Demir (Sinan) yoldaş, ölümünün yıldönümünde yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Eylül 2019
  • 08:16

Teslim Demir (Sinan) yoldaş için Wuppertal’da geniş katılımlı bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Ölüm yıldönümü olan 29 Eylül’de düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katıldı. Alevi Kültür Merkezi’ndeki etkinlik salonu, Teslim Demir’in resminin yer aldığı sahne pankartının dışında, parti bayraklarıyla ve yanı sıra Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Zafer Aktan ile Türkiye sol ve devrimci hareketinin simgeleşmiş isimlerinin pankart ve resimleriyle donatıldı.

Etkinlik için gelenlerin yerlerini almasından sonra, “Tam bir yıl önce bugün, Türkiye devrimci hareketinin ortak bir değerini, yarım asırlık bir çınarı, Ekim ve TKİP’nin kurucularından Teslim DEMİR yoldaşı yitirmiştik. Sinan yoldaşı, bizlere bıraktığı mücadeleyi büyüteceğimize söz vererek sonsuzluğuna uğurladık. Bugün ise onu anmak için bir aradayız.” sözleriyle etkinlik başlatıldı. Programa geçilmeden önce, Sinan yoldaş şahsında, devrim ve sosyalizm yolunda yitirilmiş tüm devrimciler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anma programı kapsamında ilkin Sinan yoldaşın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterildi. Beğeniyle izlenen ve duygulandıran sinevizyon, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” şiarıyla karşılandı. Ardından, partisi TKİP adına bir konuşma yapıldı. Parti temsilcisi, Sinan yoldaşı anmak üzere toplandıkları bir günde kendilerini yalnız bırakmayan tüm dost ve yoldaşları parti adına selamlayarak başladığı konuşmasında, bugünlerin aynı zamanda, “26 Eylül 1999’da ölümsüzleşen, TKİP Merkez Komite üyeleri Habip Gül ve Ümit Altıntaş ile 7 Ekim 2012’de kanser hastalığı sonucu yitirilen Zafer Aktan’ın ölüm yıldönümleri olduğunu belirtti. “Yoldaşlarımız şahsında, devrim davası yolunda ölümsüzleşmiş tüm devrimcilerin anıları ve mücadelelerini saygıyla selamlıyorum.” diyen temsilci, konuşmanın devamında Teslim Demir’in 1968’den 2018’e 50 yıllık siyasi yaşamını, bu zaman dilimi boyunca devrimci mücadele sürecini, Türkiye devrimci hareketi içindeki yerini ve komünist hareket saflarındaki misyonunu, emeğini ve dava insanı kimliğini özetledi.

1980’lerden beri sürmekte olan neoliberal “karanlık çağ”dan yeni devrimler dönemine uzanan tarihi sürecin bu sancılı geçiş evresinde, devrimin bayrağını yükseklerde tutmak, Teslim Demir gibi devrimciler payına önemi gelecekte çok daha iyi anlaşılacak bir tarihsel misyondur.” sözleriyle devam eden konuşmada, Teslim Demir yoldaş şahsında Türkiye devrimci hareketinin yarım asırlık bir çınarını yitirdiği, TKİP’nin ve Türkiye işçi sınıfının günümüz koşullarında yeri zor doldurulur bir değerli evladını kaybettiği vurgulandı. Son olarak, “Anısına ve davasına bağlı kalacak, yarım yüzyıl boyunca yükseklerde tuttuğu bayrağı, devrimin ve sosyalizmin kızıl bayrağını yarınlara taşıyacağız.” denilen konuşma, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” şiarıyla noktalandı. Konuşma, kitle tarafından “Sinan yoldaş ölümsüzdür!” şiarıyla selamlandı.

Konuşmadan sonra, Sinan yoldaşla faaliyet yürütmüş iki kadın yoldaşı, beğeniyle sık sık alkışlanan bir şiir dinletisi sundular. Onların ardından Teslim Demir’in aynı zamanda yoldaşı da olan oğlu Hıdır Sinan tarafından bir konuşma yapıldı. Sinan yoldaşın yokluğunda geçen bir yılın nasıl geride bırakıldığını ve duygularını aktaran genç yoldaş, emperyalist-kapitalist barbarlığın yaşadığı tıkanmaya ve çözümsüzlüğe işaret ederek, gezegenin, doğanın ve sağlığın kâr uğruna feda edildiğini vurguladı. “Kim bilir, belki Sinan yoldaşta oluşan kanser hastalığı sadece gördüğü işkencenin değil, büyük tekellerin zehirledikleri toprakların, suyun ve havanın da bir ürünüydü” diyen Hıdır Sinan, konuşmasını, “Buna rağmen Kapitalizmin ürettiği bu lanet hastalıkların inadına, Sinan ve 27 Temmuz’da yitirdiğimiz Zeliha yoldaş da, son nefeslerine kadar devrimci mücadeleden ayrılmadılar. Bunun için onlarla gurur duyuyoruz ve özellikle biz gençlere güç verdikleri için teşekkür ediyoruz.” sözleriyle bağladı.

Anma programı Kızıl Afacanlar çocuk grubunun konuşma yapmak ve şiir okumak üzere kürsüye çıkmalarıyla devam etti. Ahmed Arif’in “Anadolu” şiirinin son kıtalarını dönüşümlü okuyan Kızıl Afacanlar, Türkçe-Almanca bir konuşma hazırlamışlardı. “Beklenmedik bir şekilde seni kaybettik. Bilmeni isteriz ki, fiziksel olarak yanımızda olmazsan da seni bir parçamız olarak hep yanımızda taşıyacağız. Yürüttüğün kavganın farkındalığıyla, dünyamızı değiştirme ve özgürlüğün dolu dolu yaşandığı, yeni bir dünyanın kurulması özlemiyle seni hep düşüneceğiz. Sen, böyle bir dünyanın yaratılmasında yanımızda bir öncü yoldaş olarak hep bulunacaksın. Seni yitirdiğimizde, hayatımızda yeri doldurulması zor bir boşluk bıraktın. Biz bu boşluğu seni düşünerek doldurmaya çalışacağız. Seni unutmayacağız.” denilen konuşma, şu cümlelerle noktalandı:

Kapitalist düzenin yarattığı bütün sorunları ancak onu ortadan kaldırarak, çocuklar için güzel bir dünya yaratılabileceğini sen bizlere öğrettin. Bizler de tam da senin dediğin gibi, savaşlara, yoksulluğa, açlığa ve sefalete karşı bu mücadelemizi büyüterek yolumuza devam etmeye çalışacağız.

Bunun için de bugün buradayız ve olmaya devam edeceğiz.”

Ayrıca, Sinan yoldaşın yakını bir Kızıl Afacan, Sinan yoldaşa yönelik hazırladığı mektubu okudu. “Sinan dede yoldaş” hitabıyla söze başlayan Kızıl Afacan, Sinan yoldaşın kendi yaşamında tuttuğu yeri ve sevgisini işlemişti mektubuna.

Kızıl Afacanlar’ın programa katkısı, katılımcılar tarafından coşkulu alkışlarla karşılandı. Son olarak, “Sinan yoldaş yürekten türküler söyler ve söylerken onları yaşardı. Şimdi onun sevdiği türküleri söylemek üzere Ercan ve Özgür dostlarımızı sahneye davet ediyoruz.” sunumuyla, müzik dinletisine geçildi. Sanatçıların, teknik imkanların sınırlılığına rağmen başarıyla seslendirdikleri türküler, kitle tarafından beğeniyle karşılandı.

Anma etkinliği, 23 Kasım 2019’da yine Wuppertal Unihalle’de yapılacak merkezi geceye katılım ve destek çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal