Sinan yoldaş Frankfurt’ta anıldı

Teslim Demir (Sinan) yoldaş ve Ulucanlar cezaevinde katledilen on devrimci için Frankfurt’ta anma etkinliği düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Eylül 2020
  • 00:29

Türkiye devrimci hareketinin yarım yüzyıllık çınarı Teslim Demir (Sinan) yoldaş, aramızdan ayrılışının ikinci yıl dönümünde, 27 Eylül Pazar günü, Frankfurt’ta yapılan bir etkinlikle anıldı. Etkinlikte ayrıca, bundan 21 yıl önce Ankara Ulucanlar cezaevinde vahşice katledilen Habip Gül ve Ümit Altıntaş ile birlikte katledilen on devrimci de anıldı.

Pandemi koşullarından ötürü, soğuk havaya rağmen dışarıda gerçekleştirilmek zorunda kalınan anma etkinliği, kısa selamlamanın ardından, Sinan yoldaş ve Ulucanlar şehitleri şahsında, devrim ve sosyalizm yolunda yitirilen tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında “o büyük gün geldiğinde” adlı şiir okundu.

Daha sonra, Sinan yoldaşın kesintisiz devrimci mücadelesi, sosyal ve özel yaşamından kareler ile çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalardan kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Oradaki katılımcıların çoğunun da birebir parçası olduğu, eskiden ve yeni dönemde onunla birlikte yaşadığı anılarının olması duygusal bir atmosfer yarattı.

Sinan yoldaşın genç yoldaşları onun anısına, müzik eşliğinde devrimci şairlerimizden şiirler okudular.

Bir yoldaş tarafından, Sinan yoldaşın son nefesini verinceye kadar büyük bir inanç ve sadakatle bağlı olduğu partisi TKİP adına bir konuşma yapıldı. Sinan yoldaşın 1960’lardan bu yana tam üç kuşağa yoldaşlık etmiş yarım asırlık soluksuz mücadelesi, Türkiye devrimci hareketinin evrimsel süreçleriyle birlikte ele alındı. Onun en son EKİM ve TKİP şahsında, işçi sınıfı, devrim ve sosyalizme olan bağlılığının altı çizilen konuşmada, yoldaşın dava insanı olması gibi devrimci niteliklerinin yanı sıra hem önder ve hem de nefer olmayı başarmış mütevazi ve emekçi kişiliğine vurgu yapıldı. Konuşma, yeni devrimler dönemine hazırlanma çağrısıyla son buldu.

Konuşmanın ardından Teslim Demir’in özellikle devrimci mücadeleye atıldığı Dersim’de ona mücadele arkadaşlığı yapmış eski yoldaşları söz alarak anılarını paylaştılar. Hepsi de onun mücadeleci, emekçi, mütevazi yanına vurgu yaparak, yoldaşı saygı ile yad ettiler. Bu bölümde söz alanlar Sinan yoldaşa ilişkin düşünce ve anılarını konuşmalar ve şiirlerle dile getirdiler.

Son olarak, bir yoldaşın sazı eşliğinde, Ruhi Su’dan, Sinan yoldaşın sevdiği ‘Melamet Hırkası’, ‘Drama Köprüsü’, ‘Mahsus Mahal’ türkülerinin de içerisinde olduğu parçalar hep birlikte söylendi. Bu vesileyle Eylül ayında yitirdiğimiz devrimci değerlerimiz olan Ruhi Su ve Musa Anter de anıldı.

Dolu bir programla gerçekleştirilen devrimci anma programı, Sinan yoldaşın kuşaklar boyu sürdürdüğü devrim ve sosyalizm mücadelesini sürdürme, ilerletme sorumluluğu ve çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt