Paris'te Teslim Demir anması

Teslim Demir'in yaşamını yitirmesinin 2. yıldönümünde Paris'te düzenlenen anmayla mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Eylül 2020
  • 23:21

Paris İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) Teslim Demir için anma etkinliği düzenledi.

Türkiye Komünist İşçi Partisi’nin (TKİP) kurucu kadrolarından Teslim Demir'in 50 yıllık örgütlü siyasal yaşamını ve mücadelesini anlatmak için Bir-Kar Paris, etkinlik öncesinden başlayan bir propaganda süreci ördü. Teslim Demir'in hayatını anlatan kitabın ve etkinlik davetiyelerinin dağıtımı ve Türkiyeli, Kürdistanlı göçmen işçi ve emekçilerin yoğun olduğu Strasbourg Saint Denis, Bondy, Drancy, Paris 20. bölge gibi yerlerde afiş çalışmaları gerçekleştirildi. Etkinlikten önceki hafta da Türkiyeli, Kürdistanlı dost kurumlar dolaşılarak Teslim Demir'in yaşamına vurgu yapılarak anmaya katılım çağrısı yapıldı.

Bugün saat 15.00'te Dersim Kültür Derneği'nde gerçekleşen etkinlikte sahneye Teslim Demir'in “Devrimci politika ancak devrimci örgüt zemininde üretilebilir!” sözünün yer aldığı pankart asıldı. Sahnenin iki yanında da TKİP bayrakları, Habip Gül ve Ümit Altıntaş'ın fotoğrafları asıldı.

Girişteki standda TKİP'nin temel belgelerinden oluşan kitaplar, Fransızca ve Türkçe parti programları ve Bir-Kar broşürleri sunuldu. Ulucanlar'da ölümsüzleşen on devrimcinin fotoğrafı da girişteki standda yer aldı.

Etkinlik ilk olarak 21. yıldönümünde Ulucanlar Direnişçileri ON'lar ve 2. ölüm yıldönümünde Teslim Demir şahsında, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Etkinlik Demir'in hayatından kesitlerin yer aldığı, Ulucanlar Direnişçileri'nin de anıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

“En uzun koşuyu son nefesine kadar sürdürenler!”

Anma programı TKİP adına konuşmayla devam etti. Konuşma, ‘71 devrimci hareketini yaratan önderlerin “en güzel 100 metre koşucuları” olduğu vurgusuyla başladı. Teslim Demir’lerin de son nefeslerine kadar devrimci kalarak bu koşuyu sürdürenlerden olduğu söylendi.

Tüm insanlık tarihinin de tanıklık ettiği gibi son sözü hep direnenler söyledi ve hep de direnenler, son nefesine kadar devrim ve sosyalizm davası uğruna dövüşenler söyleyecektir. Tıpkı Ulucanlar’da olduğu gibi” denilen konuşmada devletin Ulucanlar’daki vahşet ve katliamına dikkat çekildi. Konuşma şöyle devam etti:

“O günlerden bugünlere, katliamcıların yaratmak istedikleri teslimiyet ruh hali değil, ölümüne direnenlerin bizlere lekesiz devrettikleri mücadele mirası, devrim davasına bağlılık ve kavga şiarları kaldı. İnsanlığın onurlu sayfalarına yazılan ve yarına kalacak olan budur.”

“Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” sloganıyla konuşma bitirildi. Ardından bir Bir-Kar çalışanı, Teslim Demir için yazılan bir şiiri okudu. Devamında Grup Vina sahne aldı. Grup Vina; “Teslim Demir'i selamlayıp halkların kardeşliği için söylüyoruz” diye sundukları programlarıyla, Türkçe, Kürtçe, Zazaca türkülerle, Herne Peş, Avusturya İşçi Marşı ve İtalyanca söyledikleri Çav Bella’yla anma etkinliğine enternasyonal bir hava kattılar.

Etkinlik, Türk sermaye devletinin, Kürt ve sosyalist siyasal hareketine yönelik gözaltı terörüne karşı yapılacak eyleme katılım çağrısı ile son buldu.

Kızıl Bayrak / Paris