“Ukrayna’dan gelen tüm mülteciler alınsın”

HDP ve HDK düzenledikleri basın toplantısında Avrupa'nın mültecilere yönelik çifte standart tavrına tepki göstererek, sınır kapılarının tüm mültecilere açılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mart 2022
  • 21:30

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Göç ve Mülteciler Meclisi, Ukrayna’dan Avrupa’ya gitmeye çalışan mülteciler arasında yapılan ırkçılığa tepki gösterildi.

HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eşsözcüsü Veli Saçılık ile HDK Göç ve Mülteciler Meclisi temsilcisi Zeyno Bayramoğlu konuştu.

“Savaşı durduralım, göçmenlerin haklarını savunalım”

Dünya üzerinde çatışma ve savaşlar uzun süredir devam ettiği, Yemen, Suriye, Libya gibi devam eden savaşlara son olarak Rusya-Ukrayna (NATO) savaşı da eklendiği belirtilen açıklamada her savaşın insanları kendi topraklarından göçe zorladığı vurgulanarak “Savaşı durduralım, göçmenlerin haklarını savunalım” denildi.

Ukrayna’da göçmek durumunda kalanların Avrupa sınırında ırkçı bir şekilde ayrımcılığa tabi tutulmaları, Afrikalı’ların alınmamasının protesto edildiği açıklamada Ukrayna’dan göçenlerde ayrımcılığa gidilmeden kapıların açılması istendi.

Açıklamada barış çağrısı şu ifadeler kullanılarak yapıldı:

“BM, AB, NATO, Rusya, Türkiye başta olmak üzere bütün devlet ve oluşumlara tekrar çağrıda bulunuyoruz: Savaş politikalarına son verin. Savaştan kaçan insanların uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan haklarını ayrımsız olarak derhal uygulayın.

Biz barıştan yanayız; barışı sadece kendi ilgi alanlarımız ve politik görüşlerimiz üzerinden kurmuyoruz. Barışı Suriye’de istiyoruz. Kürtlerin yaşadığı kirli savaşta istiyoruz. Barışı biz Ukrayna’da istiyoruz. Rusya’yı savaşı durdurmaya çağırıyoruz. AB’yi de beyaz-siyah ayrımı yaparak bazı şiddetleri ve savaşı görmezden gelen, bazılarına "mavi gözlü, sarışın insanlar ölüyor" diyen iki yüzlü tutumundan geri durmaya çağırıyoruz. Savaşlarda insanlar ölüyor. Rengi ve dili ne olursa olsun insanlar insan olmaktan kaynaklanan haklara sahiptir. Uluslararası sözleşmelerden doğan hakları vardır ve bunu devletler uygulamak zorundadır. Herhangi bir ayrım yapmadan uygulamalıdır. “