Silahlanmaya yapılan devasa yatırımlar

Alman silah tekellerinin hisse senetleri yüzde 85'e kadar artış gösterdi. Tekeller silahlanma histerisini fırsata çevirip kasalarını tıka basa doldurmaya başladılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Mart 2022
  • 08:00

Emperyalist güç odakları savaştan rant elde etmek için her yolu ve yöntemi pervasızca kullanıyorlar. Silah tekellerinin bülteniymiş gibi savaş çığırtkanlığı yapan sermaye medyasının da katkılarıyla Ukrayna krizini derinleştirip savaşın fitilini ateşlediler.

Savaş başladığında ise silah tekellerinin önden hazırlıklı olduğu anlaşıldı. Nitekim şimdiden bu tekeller silahlanma histerisini fırsata çevirip kasalarını tıka basa doldurmaya başladılar. Silah satışlarından yaptıkları vurgunların yanısıra, bu tekellerin borsadaki hisse senetleri de hızla tırmanmaya başladı. Yani “çifte vurgun” yaptılar.  Bu vurgunlar, silah tekellerini temsil eden düzen politikacıları ile medyadaki tetikçilerinin savaşı uzatmak için neden çırpındıklarını anlatıyor. Bu politikanın bir yanı Rusya’yı yıpratmaksa diğer yanı devasa boyutlara varan askeri harcamaların silah tekelleri için tam bir vurgun imkanına dönüşmesidir.  Çünkü her sıkılan kurşun, her atılan bomba, her fırlatılan roketle karlarına kar katıyorlar. Savaşta kaybedilen canlar, tahrip edilen şehirler, yağmalanan doğa ise elbette onların umurunda değil.

Krizi derinleştiren sonra da savaşı bahane eden ABD ve Batı, zincirlerinden boşanmışçasına militarizme devasa yatırımlar yapıyorlar. Sadece Almanya askeri bütçesine 100 milyar Euro ek yaptı ve bundan sonra her yıl Milli Gelir’inin %2’sini savaş aygıtına ayıracağını ilan etti. Ukrayna’da çatışmaların başlamasından bu yana bazı küresel silah tekellerinin hisse senetleri yüzde 85 oranında artış kaydetti.

Berlin Gazetesi’nin (Berliner Zeitung) aktardığına göre, bazı Alman silah tekellerinin hisse senetleri yüzde 85'e kadar artış gösterdi. Gazete, silah tekellerinden Rheinmetall’in hisselerinin yaklaşık yüzde 40, Heckler & Koch, Krauss-Maffei Wegmann ve Diehl gibi diğer silah tekellerinin de hisselerinin yüksek artış sağladığını yazdı.

Silah tekellerinin yaptığı vurgun, savaş çığırtkanlığı yapan batı medyasının kimler tarafından finanse edildiğini ve kimlere hizmet ettiğini gözler önüne sermektedir.

ABD, Almanya ve NATO bileşeni emperyalist güçler, krizi derinleştirerek Ukrayna’da savaşı kışkırttılar. Şimdi ise savaşı gerekçe göstererek hem ırkçı-şovenist propagandayı yaygınlaştırıyor hem silahlanmaya devasa kaynaklar aktarıyorlar.