Emperyalist savaşta yayın yasakları

Batının Rus medyasını yasaklamasına Putin yönetiminden karşı hamle geldi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Mart 2022
  • 21:50

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere, batıda kayda değer bir izlenme oranına sahip olan ve Ukrayna savaşı konusunda farklı bilgiler aktaran Sputnik ve RT televizyon kanalını yasakladı. Böyle Avrupa halkları, savaş borazanlığı ve Rus karşıtı ırkçı yayınlar yapan medya tekellerine mahkum edilmek istendi. Batı medyası silah tekellerinin bülteni gibi yayın yaparken Rus yayın organlarının yasaklanması, basın özgürlüğü ile övünen AB’nin sahtekarlığını gözler önüne serdi. Bu karar, AB’nin yasakçılıktan Putin yönetiminden çok da farklı olmadığını kanıtladı.

Rus medyasının batıda yasaklanmasına karşı hamle gecikmedi. Rus hükümeti, Ukrayna’daki savaş hakkında yalan haber yaptıkları iddiasıyla bazı medya ajanslarını istenmeyen olarak ilan etti. Rus parlamentosu Rus silahlı kuvvetleri hakkında “sahte haberler” yayınlayanlar için uzun hapis ve ağır para cezaları öngören bir yasa tasarısını onayladı. Duma tarafından onaylanan yasa, “sahte haberler”in ordu için “ciddi sonuçları” olması halinde 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Yasaya göre, Rus askerleri hakkında yanlış bilgi yaymak, Rus silahlı kuvvetlerinin itibarını zedelemek ve Rusya‘ya yaptırım çağrısı yapmak kanunen cezalandırılıyor. Ayrıca, “Ukrayna şehirlerinin bombalanması ve Ukrayna’da Rus ordusunun eylemleriyle sivillerin ölümü hakkında yanlış bilgilerin” yayılmasını da cezalandırıyor. Bunun, Rusya’da haberciliği kısıtlayacağından korkuluyor. Yasanın çıkmasının ardından ise bazı medya kuruluşlarının Rusya’da haber yapmayı bıraktığı söyleniyor.

Bloomberg haber ajansı, Rus toprakları hakkında haber yapmayı bıraktı. New York merkezli şirket, “Bloomberg News, Rusya’daki gazetecilerinin çalışmalarını geçici olarak durduracak” dedi. Bloomberg genel yayın yönetmeni John Micklethwait, yasadaki değişikliğin her bağımsız gazeteciyi suçlu göstermeyi amaçladığını ve normal gazetecilik yapmayı imkansız hale getirdiğini iddia etti. İngiliz BBC ve ABD‘li yayın kuruluşu CNN, daha önce Rusya Federasyonu topraklarındaki haberciliklerine son vereceklerini açıklamıştı. Bir CNN sözcüsün, Rusya‘da yayının durdurulduğunu doğruladı. Buna Kanadalı yayıncı CBC de katıldı.

Eleştirel olan Rus medyasının da yasadan etkilendiği söyleniyor. Radyo istasyonu Echo Moskvy (Moscow Echo), Ukrayna’nın işgali nedeniyle yayın yapması yasaklandıktan sonra Perşembe günü kapandığını duyurmak zorunda kaldı. Televizyon kanalı Dozhd da yasaklandı. Cuma günü de, Snak web sitesi faaliyetlerini durdurdu. Günlük gazete “Novaya Gazeta” ise, Ukrayna işgaliyle ilgili haberini internetten sildi. Yine Cuma günü, yetkililerin çevrimiçi ağ Facebook‘u engelledi ve Twitter‘a erişimi de kısıtladığı belirtiliyor. Rus makamları Deutsche Welle ve diğer bazı web sitelerine erişimi “kısıtladıklarını” söylediler. Rus medya denetleme kurumu Roskomnadzor, hareketin yalnızca Alman yabancı yayıncısını değil, İngiliz yayıncı BBC ve Letonya merkezli haber siteleri Medusa ve Svoboda‘nın web sitelerini de etkileyeceğini duyurdu.

Svoboda, ABD Kongresi tarafından finanse edilen bir yayın olan Radio Free Europe/Radio Liberty’nin Rusça yayın yapan istasyonudur. Rus medya düzenleyicisine göre, savcılığın talebi üzerine web sitelerine erişim “kısıtlandı”. Örneğin, radyo istasyonu Echo Moskvy, Ukrayna‘nın işgalini yayınladığı için yayın yapmaktan men edildikten sonra Perşembe günü kapatıldığını duyurdu. Televizyon kanalı Doschd da yasaklandı ve bunun sonucunda bazı editörler ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kararı savunan Rusya Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, “Bunu askerlerimizin ve subaylarımızın yanı sıra gerçeği korumak için yaptığımızı herkesin anlamasını istiyorum” dedi.