İçişleri Bakanlığı, yabancıların mekânsal yoğunlaşmasını önlemek için “seyreltme” projesi başlatılacağını açıkladı. Projeye göre, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’dan oluşan 16 şehirde yabancılar için kayıt kapatılacak. Kayıt kapamanın yanı sıra, yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler farklı ilçe ve illere yerleştirilecek.
Mülteci dernek temsilcileri, projenin insan haklarına aykırı olduğunu belirterek eleştirdi.
“Pratikte uygulamak çok zor”
Burcu Özkaya Günaydın’ın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, projenin detaylarına dair açıklama yapılmadı. 16 il hangi kriterlere göre belirlendi? Bu konuda mülteci dernekleri, mültecilerle ilgili çalışma yapan kurum ve kişilerin de bilgisi yok. Mülteci Medyası Derneği Yöneticisi Deysem Siti, projenin “nerden tutulsa elde kaldığını” ve “pratikte uygulamanın çok zor olduğunu” düşünüyor. Projede geçen “gönüllü olarak başka il ve ilçelere yerleşme" ifadesine dikkat çeken Siti, hiçbir mültecinin düzenini bozup, başka il ve ilçelere gitmeyeceğini söyledi.
“Hükümet mültecilerden kaybettiğini düşünüyor”
Peki pratikte uygulaması zor olan ve birçok boşluğu bulunan mülteci seyreltme projesi neden gündeme geldi? Deysem Siti, bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyor ve hükümetin seçime odaklı bir hamlesi olarak görüyor. Siti, hükümetin kendi iç muhasebesinde Adana, Mersin, İstanbul, Ankara gibi şehirlerde belediyeleri mülteci politikalarından dolayı kaybettiklerini düşündüklerini, seyreltme politikası adımının seçime dair atıldığını söyledi.