Birleşmiş Milletler’in bir parçası olan Dünya Gıda Programı (WFP), Ukrayna nüfusuna yiyecek sağlamanın giderek zorlaştığı konusunda uyarıyor. Ancak ülkede devam eden savaşın uzun vadede diğer ülkelerdeki açlık krizini de şiddetlendirebileceği belirtiliyor. WFP’ye göre büyük darboğaz, öncelikle Kiev ve Kharkiv şehirlerinden bildiriliyor. Örgütün Almanya’daki direktörü Martin Frick, yiyecek ve içme suyu kıtlığı yaşandığını bildiriyor.
Ukrayna’daki savaş aynı zamanda diğer ülkelerdeki - özellikle buğdayla - arzı tehlikeye atıyor. Rusya ve Ukrayna dünyanın “tahıl ambarı” olarak kabul ediliyor. Alman Tarım Bakanlığı’na göre, her iki ülke birlikte küresel buğday ihracatının dörtte birinden fazlasından sorumlu. Her şeyden önce, Tunus, Lübnan ve Yemen de dahil olmak üzere Arap dünyasındaki ülkeler onlara bağımlı. Kenya gibi Afrika ülkeleri de tahıl satın alıyor.
Buğday fiyatı, savaş başlamadan önce zaten büyük ölçüde yükselmişti. Ancak savaş, Ukrayna’daki tarlaların sürülemeyeceği ve Rusya’nın da çok sayıda uluslararası yaptırıma maruz kaldığı anlamına geliyordu. Bu, buğdayın fiyatını da etkileyebilecek olan ihracatı çökertme tehdidinde bulunuyor. WFP’ye göre, bu zaten bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı ve şimdi daha da artma tehdidinde bulunuyor. Frick, en az gelişmiş ülkelerin çoğunda ailelerin gelirlerinin yarısından fazlasını gıdaya harcadığını vurguladı. Artan gıda fiyatları, diğer ülkelerdeki siyasi çatışmaları da şiddetlendirebilir. Frick, “Ekmek fiyatı her zaman politik bir fiyattır” diye uyardı.
Gıda fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinde
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan bilgiye göre, geçen ay, gıda fiyatları dünya çapında tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Genel olarak, Şubat ayında gıda fiyat endeksi ortalama 140,7 puan, Ocak ayına göre yüzde 3,9 arttı Bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatları en fazla artış gösteren ürünler oldu. Ocak ayı fiyatlarına kıyasla FAO burada yüzde 8,5 ve yüzde 6,4 artış kaydetti. Tahıl da ortalama yüzde üç oranında daha pahalı hale geldi. Mısırda ise artış yüzde 5,1 bile oldu. Yiyecek fiyatlarının yüksek olması yardım kuruluşları için de sorun olmaya başladı. Çünkü gıda ne kadar pahalıysa, yardım görevlileri o kadar az satın alıp kriz bölgelerine ulaştırabiliyor.