“Mültecilerin çalışma ve yaşam güvenliği yok”

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Mülteciler Dairesi Başkanı ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan Güngö-ren’de tekstil atölyesinde çıkan yangında hayatını kaybeden göçmenlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Şubat 2022
  • 17:32

Güngören’de tekstil atölyesinde çıkan yangında hayatını kaybeden göçmenlerle ilgili, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Mülteciler Dairesi Başkanı ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yazılı açıklama yaptı.

Yangında dört göçmenin yaşamını yitirmesinin, göçmenlerin yaşam ve çalışma güvenliğinin olmadığını göz önüne serdiğini belirten Aslan şunları dedi:

“Daha önce Kıraç, Hadımköy ve başkaca yerlerde aynı görüntülerle karşı karşıya kalmıştık. Buralarda da işçiler üzerine kapılar kilitlendiği için, çıkan yangında dışarı çıkamadılar, yanarak ve boğularak hayatlarını kaybettiler”

Göçmenler arasında kaçak çalıştırmanın çok yaygın olduğunu, bu oranın yüzde 80’i aştığını belirten Aslan kayıt dışılığa ve dolaysız olarak iş cinayetlerine göz yumulduğunu ifade etti.

Aslan açıklamanın devamında şunlar ifade etti:

“Güngören’de yaşanan cinayetlerin sorumlusu kimdir? İşçileri kayıt dışı çalıştırılmalarına göz yuman, denetlemeyen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından başlayarak hiçbir önlem almayan, Valillik, Belediye, Kaymakamlık gibi kurumların sorumluluğu ne olacaktır? Mültecileri korumasız ve savunmasız bırakan bu politikalar karşısında sessiz kalanların sorumluluğu ne olacaktır? Mültecileri kayıt dışı çalıştırma konusunda hiçbir endişe ve kaygı duymayan işverenlerin sorumluluğu ne olacaktır? Bu soruları çoğaltabiliriz. Ama bir yangının üzerinden, cinayetlerin üzerinden birkaç gün geçtiğinde unutulacak, yaşam rutine dönecektir. Asıl tehlikeli olan, terk edilmesi gereken bu tutumdur.

Mültecilerin can güvenliği, yaşama güvenliği, çalışma koşulları güvenceye alınmadığı koşullarda ölümler, ırkçı saldırlar, sınırdan geçerken boğulmalar, kurşunlara hedef olmalar, yatağında bıçaklanmalar kaçınılmaz olarak devam edecektir.”