Teslim Demir ve Ulucanlar şehitleri anması

İzmir’de ‘Devrimin uzun koşucusu’ Sinan Yoldaş ve Ulucanlar şehitlerinden Habip Gül mezarları başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2020
  • 16:21

‘Devrimin uzun koşucusu’ Teslim Demir’in ölümünün ikinci yılında dostları ve yoldaşları tarafından mezarı başında anma etkinliği düzenlendi.

“Devrime adanmış yarım asır”

Anma programı Teslim Demir şahsında, devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Nazım Hikmet’in ‘Kan ter içinde’ şiiri okundu. Anma programında yapılan konuşmada EKİM’in ve Türkiye Komünist İşçi Partisi’nin (TKİP) kurucu kadrolarından Teslim Demir’in mücadele yaşamı aktarılırken, devrimci kopuşun bir öznesi olduğu ifade edildi. Konuşmanın devamında şunlar söylendi:

“Bugün bir yapı ustasının başucundayız. Hareketimiz 12 Eylül yenilgisinin ardından, herkesin devrimden umudunu kestiği, büyük devrimci yapıların çözüldüğü, ‘89 Sovyetler’in çöküşünün kitlelerde yarattığı moral yıkımın etkisiyle toplumsal muhalefetin gerilediği bir dönemde inşa edildi. Sinan yoldaş da o inşa sürecinin kurucu kadrolarından biriydi. Yoldaşın mezarının başında ‘Devrime adanmış yarım asır’ yazıyor, böylesi bir tanım her devrimciye nasip olmaz. Ancak yoldaş bilinciyle, inancıyla, emeğiyle devrim davasına adadığı ömrünün özlü bir ifadesi bu tanım.”

“Zor dönem devrimcileri”

“Bu yarım asırlık çınarın yaşamını burada anlatabilmek, özetleyebilmek oldukça zor, ne kadar anlatsak eksik bırakırız” ifadelerinin kullanıldığı konuşmada, Ulucanlar şehitleri de anıldı. Ulucanlar şehitlerinin, özelde ise Habip ve Ümit yoldaşlar şahsında ifade edilen ‘zor dönem devrimcileri’ tanımına değinilerek şu vurgu yapıldı:

“Esasta zor dönem devrimciliği, yitirdiğimiz tüm yoldaşlar için geçerli. Bu tanım hiç de baskı ve terör uygulamaları ifade edilerek tanımlanmıyor, tümüyle sınıf mücadelesinin elverişsiz koşulları üzerinden ifade ediliyor. Bugünlerde de aynı zorlukları yaşıyoruz. Öyle ki kapitalizmin çürümüşlüğünü, yozluğunu iliklerimize kadar hissediyoruz. İşçi sınıfı neredeyse tüm kazanılmış haklarını kaybetmek üzere. Ancak anlamlı bir karşı koyuş henüz ortaya çıkmış değil. Ancak Sinan Yoldaşın 2011 tarihli parti gecesinde yaptığı konuşmada ifade ettiği sözleri bize vasiyetidir. Yoldaş ‘İşçi sınıfı bugünün Türkiye’sinde kokuşmuş burjuva sınıf düzeninin karşısına dikilecek güç ve kapasitedeki biricik gerçek sınıftır. Ya bu sınıfı bugünkü dağınıklığından, güçsüzlüğünden ve örgütsüzlüğünden kurtararak, siyasal mücadele sahnesine etkin bir güç olarak çıkarırsınız! Böylece sorunların çözümünün, yani devrimin yolunu açarsınız. Ya da devrim iddianız boş bir laf olarak boşlukta kalır.’ demişti. Yoldaşın bu sözlerini kendimize vasiyet olarak alıyoruz.”

Konuşma “Kaybettiğimiz her yoldaşımızın bizdeki yeri, yetenekleri, bu harekete kattıkları apayrı bir yerde. Ve yoldaşlarımızı kaybetmenin acısı da bir o kadar derin. Ancak böylesi bir davayı omuzlayan devrimcilerin yoldaşları olmak onur ve mutluluk verici. Anıları, mücadele yaşamları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.” denilerek bitirildi.

Anma programı hep bir ağızdan Nurhak’a Ağıt, Drama Köprüsü ve Avusturya İşçi Marşı’nın okunmasıyla sonlandırıldı. Ardından 2000 Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’nin mezarı ziyaret edildi ve karanfiller bırakıldı.

Teslim Demir (Sinan)

Habip Yoldaş mezarı başında anıldı

Ulucanlar Katliamı’nın ve Direnişi’nin 21. yıldönümünde TKİP MK üyesi, komünist işçi önderi Habip Gül’ün Helvacı’daki mezarı başında tüm Ulucanlar şehitleri Habip Gül şahsında mezarı başında anıldı.

Anmada yapılan konuşmada şu ifadeler kullanıldı:

“Ulucanlar Katliamı’nın 21. yıldönümünü kapitalist-emperyalist sisteminin krizlerinin derinleştiği; baskının, hak gasplarının arttığı, sermaye devletinin pandemiyi fırsata çevirerek işçilere, emekçilere, ilerici, demokrat, aydın ve devrimcilere azgınca saldırdığı bir dönemde yoldaşları anıyoruz. Habip yoldaşın, o dönem ‘Asıl hücreler dışarısı için hazırlanıyor’ sözü, ‘İçeride dışarıda hücreleri parçala’ sloganının ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. O dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in Ulucanlar Katliamını olumlarken; ‘içerisini teslim almadan dışarısını teslim alamayız’ sözleri bugünü çok iyi anlatmaktadır. İşte böyle tarihi bir süreçte Ulucanlar şehitlerini anıyoruz.”

Habip Gül şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yoldaşın sevdiği türkü Drama Köprüsü hep bir ağızdan söylendi. Karanfiller bırakıldıktan sonra anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

Ulucanlar