Ulucanlar şehitleri ve Teslim Demir etkinliklerle anıldı

Ulucanlar katliamının 21. yılı ve Teslim Demir Yoldaşın ölümünün 2. yılı vesilesiyle İstanbul'da sınıf devrimcileri ve genç komünistler çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirdiler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2020
  • 23:01

Ulucanlar katliamının 21. yılı ve Teslim Demir Yoldaşın ölümünün 2. yılı vesilesiyle İstanbul’da sınıf devrimcileri ve genç komünistler çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirdiler.

İstanbul’da sınıf devrimcilerinin Sarıgazi, Küçükçekmece ve Gebze’de, genç komünistlerin ise kendi organizasyonu ile gerçekleştirdiği anmalarda devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından söyleşiler yapıldı. Söyleşilerde, devrimci direnişçi kimlik, adanmışlık, zor dönem devrimciliği ve güncel gelişmeler üzerine sunum yapıldı. Sunumların ardından tartışmalar gerçekleştirildi.

Gebze

Yapılan söyleşide; pandemi vesilesiyle sınıf çelişkilerinin kitleler nezdinde daha net açığa çıkması, sosyal sorunların kitle psikolojisinde yarattığı tahribat, bu zeminde vücut bulan çürümüşlük teşhir edilerek bunlara karşı devrimde ve devrimcilikte ısrarın altı çizildi.

Denizlerden Mahirlere, Habiplerden Sinanlara kadar devrim mücadelesini sırtlanan önderler anılarak bu kişilerin “olağanüstü kahramanlar” değil, dünya görüşüne sıkı sıkıya sarılmış, insani değerleri kuşanmış sıra neferleri olduğu vurgulandı. Aynı zamanda bu zor zaman devrimcilerinin, tüm karşı devrimci saldırılara rağmen sarsılmaz iradelerinin ve adanmışlıklarının örnek alınması gerektiği vurgulandı.

İçinden geçmekte olduğumuz sürecin, görüntüdeki tüm durgunluğa rağmen yeni sosyal patlamalara gebe olduğu vurgulandı. Dünya genelinde kitlesel biçimde yaşanan ayağa kalkışlar, bu topraklarda yaşanan Haziran Direnişleri ve Metal Fırtınalar bu olguya örnek olarak verildi. Etkinlik kapitalist sisteme karşı devrim ve sosyalizmden yana taraf olma çağrısıyla bitirildi.

Küçükçekmece

Gerçekleştirilen sunumda Ulucanlar Direnişi tarihsel arka planı ile anlatıldı. Sermaye devletinin devrimcileri teslim alarak mücadeleyi sonlandırmaya çalıştığı ancak başaramadığı vurgulandı. Ulucanlar'da yükseltilen direniş bayrağını daha da yükseklere taşıma vurgusu yapıldı. Ulucanlar'da ölümsüzleşen Habib Gül ve Ümit Altıntaş'ın hayatlarından verilen örneklerle devrimci kimlik üzerinde duruldu.

Teslim Demir üzerine yapılan konuşmada da Teslim Demir'in 50 yıllık mücadelesinin Türkiye devrimci hareketi tarihine ayna tuttuğu vurgulandı. “Yarım Asırlık Çınar”ın tüm hayatıyla devrimcilere örnek olduğu söylendi. Habib Gül, Ümit Altıntaş, Teslim Demir'in hayatlarından ve mücadelelerinden örnekler vererek zor dönemde devrimci olma iddiasının bugün de sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

Sunumun ardından söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Ulucanlar Direnişi ve Teslim Demir üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Ayrıca TKP'nin 100. yılına dair konuşuldu.

Sarıgazi

Sınıf devrimcileri Sarıgazi’de de Ulucanlar şehitlerini ve Teslim Demir yoldaşı andılar. Anmada Ulucanlar zindan direnişinin politik arka planına değinildi. Habip, Ümit ve Teslim Demir yoldaşlar şahsında devrime adanmışlık ve zor dönem devrimciliği üzerine vurgular yapıldı. İçinden geçilen dönemde kapitalist sistemin yaşadığı çürümenin derinleştiği vurgulanarak, zorlu dönemlere zorlu hazırlığın gerekliliğinin altı çizildi. Devrim davasından ve devrimcilikten vaz geçenlere inat, Habip, Ümit ve Teslim Demir yoldaşların devrimci hazırlıklarını sürdürdüğü vurgulandı. Günümüz koşullarında, zor dönem devrimciliğinin bugünkü temsilcileri olan komünistlerin omuzlarına daha fazla sorumluluklar düştüğü vurgulandı.

Genç Komünistler

Ölümünün 2. yıl dönümünde genç komünistler Teslim Demir anması gerçekleştirdi. İlk olarak Teslim Demir’in devrime ve sosyalizme adanmış yarım asırlık mücadele yaşamına vurgular yapıldı. 60-70-80 ve 90’lı yılların siyasi atmosferi kısaca anlatıldı. Sinan yoldaşın gençlik dönemi, Dersim başta olmak üzere Kürdistan bölgesinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ve zindan yaşamı anlatıldı. Anlatımlarda Teslim Demir’in devrime inanmışlığı, kesintisiz mücadele yaşamı ve dava insanı olma özellikleri vurgulandı.

Atmosferin geri olduğu, herkesin geri çekildiği dönemlerde Teslim Demir’in daha da ileri atılarak devrim mücadelesini bulunduğu her koşulda ve her alanda partili bir şekilde yükselttiği ifade edildi.

Gerçekleşen sohbette Ulucanlar Direnişi’nde ölümsüzleşen Habib Gül ve Ümit Altıntaş’a da değinildi. Devrimcileri mücadelede güçlü ve sarsılmaz kılan şeyin partili olmak ve devrime adanmak olduğu belirtildi. İçerisinden geçilen zor dönemde Teslim Demir, Habib gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ ve daha nice devrimcinin yaşamı ve mücadelesinin yol gösterici olduğu vurgulandı.

Son olarak yeni Teslim Demirler yaratabilmenin önemi üzerine konuşuldu. Bu noktada, Marksist-Leninist dünya görüşünü kavramanın ve donanmanın önemine değinildi.