Kobane davasında 5’inci duruşma devam ediyor

Kobane Davası 5’inci duruşmasının 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Duruşmaya yarına kadar ara verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2021
  • 20:30

108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nın 5’inci duruşmasının 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

“Bu dava siyasi bir davadır”

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada savunma yapan HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay dosyada kendilerine isnat edilen azmettirme suçlamasını reddederek “Devletin ilgili organlarının elindeki bilgileri, hayatlarını kaybeden insanların acılarını istismar ederek 6 yıl durmaksızın HDP’ye karşı kullanılmıştır.” dedi. Tutukluluk devam gerekçelerine dair de konuşan Kubilay şunları ifade etti:

“Bu davada ismi geçen müştekileri ve tanıkların hiçbirini tanımıyorum. Tutukluluk devam kararı yapılan bu kişilere baskı yapacağım yönündeki iddia hukuksuz ve temelsizdir. Unutmamak gerekir ki bu dava siyasi bir davadır. Eğer siyasi bir baskıdan söz edilecekse yüzümüzü gerçeklere dönmemiz gerekiyor. Evlerimize polis baskını yapıldığı andan itibaren iftiralarla dolu kara propagandalardan, dezenformasyonlardan söz edilmelidir. Eğer siyasi baskılardan söz edilecekse, sözde gizlilik kararı var denilerek avukatlarıma verilmeyen belgelerin yandaş medyalara nasıl verildiğinden söz edilmeli. Eğer siyasi baskılardan bahsedilecekse, HDP’nin binalarının yakılmasından, tehditlerden, kayyımlardan söz edilmelidir. Bunun aksi gerçeğin üstünü örtmekten başka bir anlama gelmez.”

Tuncel: Bize şiddet uygulayan personelin gözetimindeyiz

Kubilay’ın savunmasının ardından söz alan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “6 aydır buradayım, savunma için buradayım ama Sibel Akdeniz ile birlikte L3 cezaevinde bulunuyoruz ve bizi arkadaşlarımızın yanına götürmediler. Sizin mahkemeniz bizim L 3’te kalmamızı istediğiniz için ciddi sorunlarla karşılaştık. Orası bir erkek cezaevi. Bize şiddet uygulayan personelin gözetiminde bilgisayarları kullanıyoruz. Sibel Akdeniz ve beni buraya dava için getirdiniz. Bu nedenle cezaevindeki koşulların düzeltilmesinden de siz sorumlusunuz. Dosya kapsamındaki evrakları tam olarak inceleyemedim ama siz şimdi benden savunma istiyorsunuz. Geldiğim yerde işkenceye maruz kalmak zorunda mıyım? Savunmamı hazırlayamıyorum, bunun koşullarını ben mi hazırlayacağım? Gerekli koşulları hazırlamak sizin göreviniz değil mi” diye sordu.

“Koşullar sağlanmadıkça savunma yapmayacağım”

Hapishanede tecrit koşullarında tutulduğunu belirten Tuncel mahkeme başkanına şunları ifade etti:

Siz benden savunma istiyorsunuz, ben de size diyorum ki bu koşullar sağlanmadıkça savunma yapmayacağım. Böyle bir tartışmayı sizinle yapmak zorunda mıyım? Ben neden rehineyim bunu anlatmak istiyorum. Bunun koşullarını yaratmak zorundasınız. Biz tecrit koşullarında tutuluyoruz. Sibel arkadaşımla benim dışında siyasi yok ve tecrit koşullarındayız.”

Duruşmaya Tuncel’in hapishanede kendilerine yönelik baskıları anlatması üzerine yarına kadar ara verildi.