Kobanê davasında 6. duruşma

Kobanê davasının 6. duruşmasının ilk oturumu Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Kasım 2021
  • 15:32

HDP eski eş genel başkanlarının da içinde olduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasının 6. duruşmasının ilk oturumu Sincan Hapishane Kampüsü’ndeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada ilk dikkat çeken, daha önce Covid-19 olduğu iddiasıyla duruşmaya bakamayan mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın, Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla görevden alınması oldu. HSK’nin 4 Kasım tarihli kararıyla Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçici olarak görevlendirilen üye Kaya, mahkeme başkanı olarak atandı. 

Duruşmada söz alan Avukat Aydın Erdoğan şunları söyledi:

“Bu davanın heyeti sadece bir tek davaya bakmak üzere görevlendirildi. Dolayısıyla olağan yargılama periyotlarından farkı bir yargılama periyodu için görevlendirildiniz. Buna bağlı olarak sadece Anayasa'nın tabii yargıçlık ilkesi ihlal edilmedi, duruşma günlerine ilişkin temel haklar da ihlal edildi. Anayasa'nın yasaklanan mahkemelerin kuruluşu sadece bir kanun çıkararak böyle bir mahkeme kurmakla ilgili değildi. Böyle bir mahkemenin kurulamayacağı gibi uygulamada hakim ve savcıların görevlendirilmesiyle bir kişi ya da müvekillerle ilgili böyle bir mahkeme kurulamaz. Bu yargı bağımsızlığına aykırıdır.”

Avukat Ruken Gülağacı, Avukat Çiğdem Kozan, Avukat Cahit Kırkazak, Nuray Özdoğan konuşmalarında daha yukarıda siyasi saiklerle verilen kararı getirip hemen okuyabileceğini sanmalarının bir yanılgı olduğunu belirterek makul süre istediler.

Mahkeme, tarafsız değil

Av. Mahsuni Karaman konuşmasında heyette yeni bir üye olduğunu belirterek “Kendisine de iddianameyi incelemesi için 6-7 aylık bir süre verin. Eğer bu taleplerimizi olumsuz değerlendirecekseniz size tavsiyemiz dosyadan çekilin” dedi.

Avukat Cemile Turhallı Balsak’ın heyetin tarafsız olmadığını vurgulayan konuşmasının ardından, Av. Cihan Aydın şunları söyledi:

“Mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak neden görevden alındı? Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bunun gibi kurumlardan gelen yanıtları kabul etmiyoruz. Çünkü bunlar davanın tarafı.”

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş duruşmada davanın kumpas bir dava olduğunu vurgulayarak “Bahçeli ve Erdoğan bu davanın sonuçlanması için grup toplantısı salonlarından yargıya talimat veriyorlar. Hem bizi terörist olarak ilan ediyorlar hem de İçişleri Bakanlığı avukatıyla dahil oluyor. Ama biz onları sandığa gömeceğiz” dedi.

Yerine kayyım atanan Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise iddianame ve dosyanın okunması istenen süreye dikkat çekerek “Ben robot olsam da 50 bin sayfayı bu sürede okuyamam. Size makul süre diyoruz ama siz anlamıyorsunuz. Çünkü başınızda ‘bir an önce karar verin’ diyenler var. Buyurun kararı verin” dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ davanın kumpas davası olduğuna dikkat çekti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, duruşmada hazır bulunmayan siyasetçilerin mazeretlerini okuyarak yarın devam edecek duruşmaya hazır bulundurulmaları için hapishaneye yazı yazılmasına, bugün için sunulan mazeretlerin kabulüne hükmetti.