Kobanê Davası’nda 4. duruşma

20’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 4. duruşması Sincan Hapishanesi’nde görülüyor. 4. duruşma oturumları 1 Ekim tarihine kadar sürecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2021
  • 13:30

20’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 4’üncü duruşması Sincan Hapishanesi’nde görülüyor. Sincan Hapishanesi’nde yapılan dördüncü duruşmadaki oturumlar 1 Ekim’e kadar sürecek.

Gazeteciler salona alınmak istenmedi

Duruşma öncesinde Sincan Hapishanesi polis ablukasına alınırken, duruşmayı izlemeye gelen gazeteciler ve izleyiciler “mahkeme kararı” gerekçesi ile salona alınmadı. Duruşmaya sadece avukatlar, milletvekilleri ve tutuksuz yargılananlar alındı. 

Avukatların mahkeme heyeti ile görüşmesi üzerine gazeteciler ve izleyiciler salona alındı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Selahattin Demirtaş ve Kandıra Hapishanesi’nde bulunan Figen Yüksekdağ ve diğer tutuklular Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

Davaya müdahillik talebinde bulunan devlet kurumlarının katılma talebine ilişkin avukatların usule ilişkin itirazlarıyla duruşma başladı. HDP’li Cihan Erdal’ın avukatı Arif Ali Cangı şunları ifade etti:

“Görünüyor ki bu davada iktidar partilerinin yandaşları ve seçmenlerinin tamamı davaya katılıyor ama böyle bir gerçeklik karşısında müşteki, şikayetçi katılma noktasında tartışmalıyız.”

“Müdahillik talebi görevlerini yapamadıklarının itirafıdır”

Cangı, İçişleri Başkanlığı’nın ve MİT’in davaya müdahil olma talebinde bulunmasına anlam verilemeyeceğini söyledi. Cangı, söz konusu dönemdeki olayları önlemenin İçişleri Bakanlığı ve MİT’in görevi olduğunu hatırlattı.

HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci avukatı Ali Bozan, duruşma süreçlerinde yaşananlara dikkat çekti ve şunları ifade etti:

“CMK 209’a göre okunur demiyor ama anlatılıyor diyor. Dosyaya gelen herhangi bir evrak eğer mahkemece hüküm aşamasında kullanılacaksa bu evrakların tartışılması gerekiyor bu nedenle öncelikle anlatılması ve okunması gerekiyor. Binlerce sayfa evrak okunmadığı halde duruşma tutanaklarına ‘okundu’ olarak geçti” 

HDP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Kenan Maçoğlu, bir önceki celsede 43 ara kararın oluşturduğunu hatırlatarak Selahattin Demirtaş’ın daha öncesinde gerçekleşen tahliye kararına ilişkin şunları söyledi:

“Biz iki evrak için de talepte bulunduk. Ama doğrudan bu kumpas dosyasının delili olacak evraklar dosyanın savcısı Ahmet Altun tarafından dosyaya gönderilmedi.”

“Gizli tanığa nasıl ulaşıldı?”

Dava doyasında bulunan gizli tanık Mahir’e ne şekilde ulaşıldığına dair bir bilgi olmadığına dikkati çeken Maçoğlu, şunları kaydetti:

“Bu tanıklar nereden geldi, kendisi mi geldi emniyete başvurdu. Bunların hiçbiri dosyada yok. Bunun da öğrenilmesini istiyoruz. Gizli tanık Mahir’in, Kerem Gökalp’ın ifadesi 5-6 sayfa ve iddianamenin omurgasını oluşturan bir nitelikte ve birbirinin kopyası gibi. Kerem Gökalp, cezaevinde kimler ziyaret etmiş ve Gökalp’in ilk soruşturma aşamasına verdiği ifadeler ile Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen davasının kovuşturma, soruşturma aşamasındaki tüm bilgilerin talep edilmesini istiyoruz. Çünkü Gökalp, Şırnak’ta verdiği bir ifadede ne hikmetse Kobanê dönemine dair bu dosyada verdiği ifadelerin hiçbiri yer almıyor."

 

Buldan: “Gerçek suçlular korunuyor”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan verilen arada Sincan Hapishanesi önünde yapılan yargılamaya dair konuştu. Kobanê Davası’nın hukuki bir dava olmadığını söyleyen Buldan şu ifadeleri kullandı:

“Bu iddiamızı, arkadaşlarımız yaptıkları savunmalarla ortaya koyacak. Kobanê olayları dediğimiz bu olayların gerçekleştiği dönemde yargılanan her bir arkadaşımız olayların önüne geçebilmek için büyük bir çaba sarf etmiştir. O günün failleri, bu suçları işleyen gerçek suçlular korunmakta, yargılama dışında bırakılmakta, olayları engellemek isteyen başta HDP olmak üzere diğer siyasetçiler de cezalandırılmaya çalışılmaktadır.”

Taleplerin reddedilmesi istendi

Aranın ardından duruşma avukat beyanları ile devam etti. Söz alan iddia makamı avukatların talepleri ve veraste bulunma taleplerinin reddedilmesine ilişkin mütalaa vererek, şunları söyledi:

“Sanıkların bir takım vekillerinin ileri sürdüğü beyanlarla ilgili söz konusu CMK’da duruşmanın nasıl yürütüleceği belirtilmiştir. Dolayısıyla yeni bir keşfe gerek yoktur. Mahkeme usule uygun olarak iddianameyi kabul etmiş sanıkların savunması geçmiştir. Avukatların beyanı yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu açıktır. Mahkeme başkanı da gereğini yerine getirmektedir. Vareste talepleri de dosyanın içeriği ve vasfı gereği reddedilmesine karar verilmesine mütalaa ederiz.”

Duruşmaya yarına kadar ara verildi

Mütalaa ardından mahkeme başkanı ara kararını açıkladı:

“Bu celse savunma yapacağını söyleyen sanık Meryem Adıbelli’nin Kürtçe savunma  yapacak olması ve salonda tercüman bulunmaması nedeniyle duruşmanın belirtildiği üzere 21 Eylül 2021 günü saat 09.30’ a bırakılmasına, tercüman hazır edilmesi için müzakere  yazılmasına, sanık Can Memiş’in öğrenim nedeniyle sanık Altan Tan ve İbrahim Binici’nin savunmaları alınmış olmasına ve eski milletvekili  olmaları ve yaşları nazara alınarak duruşmalardan vareste tutulmasına, bir kısım sanıkların müdafilerinin duruşmaya girmeden önce sıkıntı yaşadıklarını belirtmeleri karşısında her ne kadar duruşma salonun açık olması ve aleniyetin sağlanması noktasında herhangi  bir sıkıntı bulunmasa bile ileri sürülen sıkıntıların giderilmesi amacıyla cezaevi yönetimine ve Sincan Emniyet Müdürlüğü’ne ayrı ayrı müzakere yazılarak dosyamızın duruşmasına girmek isteyenlerle ilgili daha dikkatli davranmalarının istenilmesine oy birliğiyle karar verildi. Diğer taleplerle ilgili duruşmanın sonunda karar verilecek.”

Duruşmaya, yarın saat 10.00’a kadar ara verildi.