Kobane Davası’na 21 Ekim’e kadar ara

Kobane Davası’nın 5. duruşmasının 2. oturumu sona erdi. RTÜK üyesi Ali Ürküt’ün savunma yaptığı duruşmaya 21 Ekim’e kadar ara verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2021
  • 21:00

108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nın 5. duruşmasının 2. oturumu Sincan Hapishanesi’nde görüldü. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya HDP’li milletvekilleri katıldı.

 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk sözü alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Ali Ürküt hukuksuzca tutuklu bulunduğunu belirterek savunmasında Türkiye’nin cihatçı çetelere verdiği desteğe, “çözüm sürecine”, IŞİD’in katliamlarına değindi.

 

“IŞİD’in hala Türkiye’de tabanını koruduğunu biliyoruz”

 

7-8 Ekim’deki gösterilere yapılan saldırının provokasyon olduğunu ifade eden Ürküt savunmasına şu şekilde devam etti:

 

“HDP olarak IŞİD’in Kobanî’deki olası bir katliamın önüne geçmek için hükümet ile görüşmelerin yapılması, dayanışma açıklamalarının yapılması yönünden karar çıkmıştır. Bu kısa açıklama, hükümeti, devleti ya da devletin herhangi bir kurumunu hedef alan bir açıklama değil. Demokratik bir çerçevede hükümetin politikalarını eleştiren bir açıklamadır. Dolayısıyla meydana gelen olayları HDP’nin açıklamasıyla ilişkilendirmek gerçekçi değildir. Diğer yandan şiddet olayları, 7 Ekim 2014 günü saat 14:30’a kadar yaşanmamıştır. Ama Cumhurbaşkanı 7 Ekim 2014 tarihinde 14.30 civarında bir konuşma yaptı ve ‘Kobanî düştü düşecek’ dedi. O günün koşullarında bu sözü hangi amaç ve niyetle söylediğinden bağımsız olarak pusuda bekleyen kimi güçlerin bu sözden cesaret alarak provokasyona geçtiklerini dönemin İçişleri Bakanı’nın açıklamalarından da anlayabiliriz. IŞİD’in Türkiye’de belli oranda taban bulduğunu, bunların örgüt içinde üst düzey görevlere geldiğini biliyoruz. Aradan yıllar geçmesine rağmen IŞİD’in hala Türkiye’de belli tabanını koruduğunu son yapılan gözaltılardan biliyoruz. IŞİD, Türkiye’de Diyarbakır, Suruç, Ankara, İstanbul ve Antep’te yüzlerce kişi katletti.”

 

“AİHM kararını uygulayın”

 

Ardından Ürküt’ün avukatı Erhan Ürküt söz aldı. Ürküt şunları vurguladı:

Müvekkilimin yapmış olduğu tüm paylaşımlar ifade özgürlüğü kapsamına giriyor. CMK’ya göre lehe ve aleyhe delil toplanır. Ama lehe hiçbir delil toplanmamış. Biz araştırdık ve iddianamede suç olarak yer alan basın açıklamalarının hepsi için gerekli yerlere başvuru yapılmış.

Dosyada derhal beraat kararının verilmesi gerektiğine vurgu yapan Ürküt, AİHM kararının tüm tutukluları ilgilendirdiğini vurguladı. 

 

“Dosyadan el çekmelisiniz”

 

Israrla HDP MYK’sında bir şeylerin arandığını dile getiren Ürküt şunları dedi:

“Rutin parti toplantısı devasa bir yargılama konusu yapılmaktadır. Yargılama konusu aslında siyasi parti faaliyetidir. Siz bu dosyadan el çekmelisiniz. Çünkü siyasi parti faaliyeti kapsamındaki bir yargılamayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yürütür. Öyle ki Anayasa Mahkemesi’nde dava da açıldı. Dolayısıyla sizin bu dosyadan el çekme yönünde karar vermeniz gerekiyor.”

 

Avukat Ürküt’ün savunmasının ardından duruşmaya 21 Ekim'e kadar ara verildi.