Kobane davası: “Savunma koşullarımız yok”

Kobane davasında 5’inci duruşma 4’üncü oturumda tutuklu yargılananlar, kendilerine gönderilen 4 bin 600 sayfalık ek klasör ve iddianameyi incelemeleri için cezaevinde uygun koşulların yaratılmadığını ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ekim 2021
  • 19:52

108 kişinin yargılandığı Kobane davasının 5’inci duruşması 4’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya tutuklu olanlar SEGBİS aracılığı ile bağlandı.

“Savunma koşullarımız yok”

Duruşmada ilk sözü alan HDP önceki dönem MYK üyelerinden Sibel Akdeniz, Kürtçe savunma yaptı. Akdeniz, duruşma için kaldıkları Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde koşullara değinerek şunları ifade etti:

“Biz duruşmalar için buradayız. Burada ne kadar kalacağımız duruşmaya bağlı. Siz neden kadın cezaevine gidişimizi engelliyorsunuz? Cezaevinde tecrit altındayız. Siyasi süreç ve politik gelişmeler sonucunda bize karşı baskılar da artıyor. 7 Ağustos’ta gardiyanlar bize saldırdı sonrasında ise bize disiplin cezası verdiler. Bu fiziki saldırıdan sonra ben ve Tuncel’in güvenlik sorunumuz olduğundan size yazdık. Güvenlik sorununa bağlı olarak bilgisayar başında çalışmaya da gidemiyoruz. Birçok evrak birikti. Ama biz hala araştırma yapamadık. Biz bunları araştırmadan savunma veremeyeceğiz. Ama savunma yapmak istiyoruz. Savunma koşulları oluşturulmadığından hakkımız elimizden alınıyor. Cezaevi içinde ve dışında hatta banyo kapısına kadar kamera konulmuş durumda. 24 saat izleniyoruz. Oda değişim ve ortak alana çıkma hakkımız var. Ama o cezaevinde sadece iki siyasi tutukluyuz ve birçok hakkımız kullanamıyoruz. Duruşmalar sırasında da ben ve Tuncel diğer arkadaşlardan ayrı bir koğuşta kalıyoruz. Bunu da anlamış değiliz. Bu durum her haliyle tecridi gösteriyor.” 

“Bugün burada AKP yargılanmalıydı”

Ardından konuşan TJA Aktivisti Zeynep Ölbeci HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına değinerek şunları ifade etti:

Tüm üye ve yöneticileri içerde olan bir parti siyasi hayatına nasıl devam edebilir. Bu kararla demokratik muhalefete bir darbe yapıldı. Amaç susturmak ve sindirmektir. Tüm bu gelişmeler sonucunda dosyanın da bugün açığa çıkması şüphe uyandırıyor. Bizi insan öldürmekle, hırsızlıkla suçluyorlar. Bununla parti itibarını bizim şahsımızda zedelemeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. DAİŞ’in Kobanê’ye saldırısında AKP’nin neden karşı çıkmadığını soran Ölbeci, “Bugün burada AKP yargılanmalıydı.”

“İddianame bana ulaşmadı”

Ardından dosya kapsamında yeni tutuklanan Aynur Aşan iddianamenin kendisine ulaşmadığını belirterek “Cezaevi koşullarım Sibel Akdeniz ve Sebahat Tuncel’in durumundan farklı değil. Cezaevi koşullarında dosyayı inceleme ve savunmaya hazırlanma imkânım yok. Kaldığım cezaevi istasyon gibi kullanılıyor. Pandemi cezaevi. Ben bu nedenle başka bir cezaevine sevkimi ve huzurda savunma vermek istiyorum” dedi.

“Karşımda hukuki bir muhatap görmüyorum”

Ardından SEGBİS’le bağlanıp söz alan, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak da aynı sorunların kaldığı cezaevi için de geçerli olduğunu ifade etti. Savunmaya hazırlanamadıklarına vurgu yapan Kışanak, şunları söyledi:

“Toplamda 50 bin sayfalık dosyaları ekrandan okumak da zor oluyor. Bunların fiziki olarak tarafıma tebliğ edilmesini talep ediyorum. Bunları inceleyemedikçe savunma için daha çok süreye ihtiyacımın olduğunu söylemek istiyorum.”

Tutukluluk durumuna dair konuşmayacağını ifade eden Kışanak, “Ciddiyetle yaklaşıldığını düşünmediğim için bir beyanda bulunmayacağım. Ben neden size derdimi anlatayım ki. Karşımda hukuki bir muhatap görmüyorum” dedi.

Kışanak’ın konuşmasının ardından duruşmaya 25’Ekim'e kadar ara verildi.