Kobanê Davası'na çağrı

Kobanê Davası öncesi açıklama yapan dava avukatları, 20 Eylül'de Sincan Hapishanesi'nde gerçekleşecek Kobanê Davası'na çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Eylül 2021
  • 12:15

Kobanê Davası öncesi açıklama yapan dava avukatları saldırılara karşı herkesi 20 Eylül’de Sincan Hapishanesi’ne çağrı yaptı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve dava avukatları, 20 Eylül’de başlayacak Kobanê Davası’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Cumartesi günü Ankara’da yapılan toplantıya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Cahit Kırkazak ve HDP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Kenan Maçoğlu katıldı.

İlk sözü alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede toplantının amacını ifade etti. HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat Kenan Maçoğlu da, soruşturmanın 2014 yılında 6-8 Ekim döneminde başlatıldığını hatırlattı. O dönemde iki soruşturma yürütüldüğünü belirten Maçoğlu şunları ifade etti:

İlki HDP’nin o dönem milletvekili olmayan MYK üyelerine açılmıştı. İkinci soruşturma milletvekili olan MYK üyelerine açılmıştı. 4 sene boyunca 8 savcı değişti. İfade işlemleri dışında bir işlem yapılmadı. Bazı MYK üyelerinin ifade işlemleri dahi yapılmadı. Adreslerinde bulunmalarına rağmen bazı MYK üyelerinin gözaltına alınmasına bile gerek duyulmadı. 2018’de Erdoğan, Cumhurbaşkanı kampanyası ile birlikte yeni bir savcı atandı ve dosyaya gizlilik kararı alındı ve yeni delil yaratma çabalarına girişildi. İki sene boyunca tanık, itirafçı ve gizli tanık bulmak için savcılığın yoğun bir çabası oldu. Türkiye’nin bütün illerine yazılar yazıldı. Gizlilik kararı ardından yeni delil yaratma çabalarına girildi. İki sene boyunca tanık, gizli tanık bulma çabası oldu. Türkiye’nin bütün illerinde emniyet, jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) seferber edildi, ancak yine de bir şey bulunmadı.”

Maçoğlu, HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasının ardından savcılık ve emniyetin kumpas girişimlerinin daha da yoğunlaştığını ifade etti. HDP’ye dönük açılan Kapatma Davası iddianamesinde de ayrıntılı bir çalışma yapıldığı ve birbiriyle paslaşıldığını gördüklerinin altını çizen Maçoğlu, buna dair belgeleri yargılama aşamasında sunacaklarını belirtti.

ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya da Sincan Hapishanesi’nde 26 Nisan’da başlayan yargılama sürecine dair bilgilendirmede bulundu. 

Av. Kaya: “Mahkeme bir an önce bitirmeye çalışıyor”

Alelacele bir soruşturma ve iddianame hazırlanarak, yargılamaya geçildiğini dile getiren Kaya, şunları söyledi:

“Soruşturma aşamasında hukuksuzlukların devamı olarak tensip zaptının 25 Nisan tarihine verilmesi ile başladık. Pazar gününe duruşma günü veren bir mahkeme ile karşılaştık. Mahkemede yargılananların savunmasını kesintisiz bir şekilde alarak, duruşmayı bitirme niyetindeydi. Bütün televizyonlarda görmüşüzdür, avukatların alınmadığı, sıralarda polislerin oturduğu bir yargılama ile karşı karşıya kaldık. Avukatların ve yargılananların mikrofonları kapatıldı. Yargılananların SEGBİS ile sesini duyurmaya çalıştıkları, duyuramayınca kağıtlarla söz almaya çalıştıkları bir manzara ile karşılaştık. Mahkeme hukuka aykırı olarak duruşmayı bir an önce bitirmeye çalışıyor.” 

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Cahit Kırkazak da yargılamanın başından beri bir kumpas davası ile karşı karşıya olduklarını bildiklerini ifade etti. Av. Kırkazak, iddianamenin hızlıca kabul edilmesi ve duruşmalarda yaşananların da bu süreci özetlediğini belirtti.

 Avrupa Konseyi kararı

Kırkazak konuşmasının devamında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve AİHM kararlarının uygulanması ile sorumlu olduğunun altını çizerek şunları vurguladı:

“Dün, Demirtaş’ın ve diğer yargılananların derhal tahliyesini istedi. Tahliye edilmemesi durumunda sözleşmesinin 5. maddesinin açıkça ihlal edildiğin ve hukuka aykırı olarak rehin alındığını belirtiyor.”