21’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nın 6. duruşması 3. oturumu Sincan Hapishanesi’nde görülüyor. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince görülen duruşmaya HDP milletvekilleri katıldı.
Davanın avukatları ve tutuklular mahkemeye mazeret bildirerek katılmadı. İddia makamı mazeret taleplerinin reddine, sağlık nedeniyle dilekçe sunanların mazeretlerin kabulüne, sanıkların savunmalarını yapmaları için kolaylık sağlanmasına, dosyaya gelmeyen ve duruşma salonunda hazır bulunmayanlar yönünden ve duruşmaların devam etmesi gerektiği anlaşılmakla, müdafiler hakkında duruşmaya katılmadıkları nedeniyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunulmasına, tutuklu yargılananların ifade vermekten kaçındıkları anlaşıldığından, adli kontrol altına alınan sanıkların adli kontrollerinin devamına ve tutuklu yargılananların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Avukatlar HSK’a başvuruda bulundu
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile Kobane Davası avukatları, davaya bakan mahkeme heyetinin görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Kurulu’na başvuruda bulundu.
Konuya ilişkin HSK’ye dilekçe veren avukatlar, çıkışta basına kısa bir açıklama yaptı. Avukatlar adına konuşan Kenan Maçoğlu şunları ifade etti:
“Kobane dosyasına bakan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne HSK müdahale etti. Mahkeme başkanı görevden alındı, heyete yeni bir üye atandı. Bununla yeni bir tutum geliştirilmeye başlandı. 2 aylık 3 aylık duruşma periyotlarına müdahale edildi. Hızlı bir şekilde davayı sonlandırma amaçları bariz bir şekilde görülüyor. Bunu protesto ettik, duruşmaya katılmama mazeretlerimizi sunduk. Mahkeme bütün taleplerimizi reddetti ve dava halen avukatsız ve sanıksız devam ediyor. Bunlar görevi kötüye kullanmak anlamına geliyor, o yüzden HSK’ya başvuruda bulunduk. Diğer illerde bulunan avukat arkadaşlarımız da aynı başvurularda bulunuyor.”
Sorular üzerine “Hukuki olarak mahkemenin avukatsız ve sanıksız duruşmayı sürdürmesi mümkün değil, mahkemenin bu tutumdan vaz geçmesini bekliyoruz. Karar verecekse bizsiz karar verir ve o da suç anlamına gelir” diyen Maçoğlu “Sağlıklı bir mahkeme sürdürülmesini, mahkemenin sanıklara işkenceye dönüşmeyecek şekilde duruşma periyotlarını belirlemesini istiyoruz” vurgusu yaptı.