Avukatlar Kobanê davasında mahkemeyi terk etti

Kobanê davasının 3. duruşmasının 4. gününde avukatlar ve yargılanan HDP’liler İzmir’deki saldırıdan kaynaklı mahkemeyi protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Haziran 2021
  • 14:25

Kobanê davasının 3. duruşmasının 4. günü Sincan Hapishanesi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukatlar ve HDP’liler İzmir’deki saldırıdan kaynaklı mahkemeyi protesto etti. Avukatlar mahkeme önünde açıklama yaptı.

***

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Zeynep Ölbeci, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuklu yargılanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP eski milletvekili Gülser Yıldırım, Aysel Tuğluk ve HDP Eski MYK Üyesi Pervin Oduncu, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. 

Geçen oturumda tahliye edilen Can Memiş, Cihan Erdal, Berfin Özgü Köse İstanbul’dan SEGBİS ile bağlanırken Ayhan Bilgen ve tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Gülfer Akkaya ve Altan Tan ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.   

“Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala dinlensin”

İzmir’deki saldırı ve Deniz Poyraz’ın öldürülmesi nedeniyle mahkemeyi terk etmeden önce ise mahkeme heyeti, 1. derece akrabalık ve soyisim şartı getirerek mahkemeye izlemeye gelen basın mensubu ve HDP’liler engellemek istedi.

Dördüncü günde mahkemede savunmasına devam eden HDP eski MYK üyesi Günay Kubilay, Kobanê eylemlerinde gerçekten hakikate ulaşılması isteniyorsa dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Açılan davada da siyasi saiklerle hareket edildiğinin altını çizen Kubilay “Neden 6 yıl sonra bu dava? Neden 6 yıl sonra HDP?” sorularını yöneltti. Kubilay, 7 Haziran seçimlerinde iktidarın aldığı yenilgi ardından gidilen 1 Kasım seçimleri ve partilerine yönelik yapılan operasyonlara dikkat çekti. 

***

Ara verilen Kobanê Davası’nda içeri girmek isteyen avukat ve izleyicilere polis engel olmak istedi. Avukatların mahkeme heyetiyle görüşmesi üzerine, mahkeme heyeti birinci derece akrabalık ve soy isim şartı getirerek izleyici alacağını söyledi. Avukatların mahkeme heyetiyle yaptığı ikinci görüşmenin ardından salona 25 kişi izleyici olarak alındı. Diğer izleyiciler ise farklı bir salona alındı.